178

Britse moslims massaal bedreigd

150 meldingen in twee dagen ... Aanvallen online gecoƶrdineerd

De brute moord op militair Lee Rigby heeft veel kwaad bloed gezet jegens moslims, nadat de dader verklaarde wraak te willen nemen voor de Britse militaire acties in moslimlanden. Vanuit het hele land komen meldingen binnen van dreigementen gericht aan moslims. Veel van de dreigementen worden geuit op sociale media, maar er zijn ook incidenten gemeld van aanvallen op moskeeën, fysieke confrontaties en racistische tirades van voorbijgangers.

De organisatie ‘Faith Matters’, die als doel heeft extremisme te bestrijden, rapporteert een explosieve toename van het aantal anti-moslim incidenten. Voor de moord kwamen er dagelijks zo’n vier tot acht meldingen binnen, maar sinds woensdag zijn er al meer dan 150 incidenten gemeld. Fiyaz Mugal, directeur van Faith Matters:

Wat echt zorgen baart is de spreiding van deze incidenten. Ze komen vanuit het hele land. Ten tweede: een deel van de dreigementen is behoorlijk agressief en zeer gericht, het zijn zeer agressieve aanvallen. En ten derde, het lijkt erop dat er significante online activiteit is … wat suggereert dat de incidenten en aanvallen tegen instituties en plekken waar moslims samenkomen, bewust gecoördineerd worden.

Standard: ‘Murder provokes backlash across UK
Guardian: ‘Attacks on Muslims soar in wake of Woolwich murder

Geef een reactie

Laatste reacties (178)