40

Britse moslims starten eigen ‘jihad’ tegen IS

Jonge moslims verenigen zich om ronselen van IS-strijders tegen te gaan.

Een groep jonge Britse moslims zijn een eigen ‘jihad’ gestart tegen IS en alle andere terroristische groeperingen. De ‘Muslim Youth League UK’ heeft de ideologische oorlog aangekondigd tegen de IS tijdens een conferentie in Glasgow eerder deze week. De nieuwe ‘strijders’ hebben ‘geen link met de islam of de moslimgemeenschap’, aldus het team.


Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Rehan Ahmed Raza, de voorzitter van de organisatie in het Verenigd Koninkrijk:

Ons doel is om verder IS-ronselen tegen te gaan in ons land en om de moslims in Engeland die het gevoel hebben dat hun religie is gekaapt te verdedigen.

De Muslim Youth League vraagt de media, politici en het publiek te stoppen met het labelen van moslims als terrorist of extremist.

De groep heeft een verklaring van zeven punten gemaakt waarvan ze hoopt dat andere organisaties in Groot-Brittannie die zullen volgen.

Een van die punten is dat ze IS en andere extremistische groeperingen ideologisch en intellectueel uit willen dagen.

Ook vragen ze alle alle soorten moslims ongeacht de islamitische stroming die ze volgen, om eensgezind te zijn tegen het extremisme dat in hun ogen niets met de ware islam te maken heeft.

En ze vragen geleerden en gemeenschapsleiders om een eensgezind een sterke mening tegen extremisme uit te spreken.

De ‘Muslim Youth League’ hoopt via bijeenkomsten op bijvoorbeeld scholen een duidelijke stem tegen extremisme en terrorisme te kunnen zijn en zo het ronselen van jongeren in Groot-Brittannië te bestrijden. Er zijn zeker zestig ‘vrouwen en meisjes, soms nog schoolgaande tieners, geronseld om voor IS te strijden in Syrië. Het aantal mannen uit Groot-Brittanië dat vertrekt om voor IS te strijden is nog hoger. Van een van hen, de uit Londen afkomstige student Mohammed Emwazi, wordt vermoed dat hij beul ‘Jihadi John’ is uit de gruwelijke executiefilms op internet.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)