40

Britse oorlogsschepen naar Gibraltar

Cameron belt met Rajoy: 'Trage grenscontroles onacceptabel' 

Officieel is het een oefening die allang gepland was maar de Britse premier David Cameron belde toch maar even met zijn Spaanse collega Mariano Rajoy om hem te vertellen dat er wat oorlogsschepen naar Gibraltar gaan. En dat de acties van de Spaanse douane, die bezoekers bij Gibraltar uren ophouden, ‘onacceptabel’ zijn.


Volgens critici is het een afleidingstruc van de conservatieve Spaanse regering: kabaal maken over de zuidelijke rotspunt Gibraltar die al honderden jaren in handen van de Britten is. Maar de kwestie lijkt steeds serieuzer te worden. 

Het 133 meter lange Britse fregat HMS Westminster, bekend uit de James Bond film Tomorrow Never Dies, wordt met twee begeleidingsschepen naar Gibraltar gestuurd. Daarnaast bezoeken drie andere Britse marineschepen Spaanse havens. Volgens een regeringswoordvoerder zijn die manoeuvres reeds lang geleden gepland. Het betreft een oefening van de recent opgerichte Response Force Task Group die snel kan reageren op onverwachte conflicten.

Spanje voert sinds deze week vertragingsacties bij de grens met Gibraltar die leiden tot wachttijden van zeven uur. Volgens de EU zijn de extra controles toegestaan omdat Gibraltar, net als Groot-Brittannië, geen deel uit maakt van het Schengen-verdrag.

The Independent: Royal Navy sends warships to Gibraltar as part of ‘routine’ exercise

Geef een reactie

Laatste reacties (40)