51

Britse oud-premier Blair krijgt ervan langs in Irak-rapport

Blair wordt onder andere verweten de oorlog in Irak onder valse voorwendselen te zijn begonnen

De Britse oud-premier Tony Blair komt er in het Irak-rapport van de commissie Chilcot bijzonder slecht vanaf. Dat schrijft de Mail on Sunday. Het verslag is het resultaat van een jaar lang debatteren en verhoren. Blair zullen vier grote fouten worden aangerekend. De grootste daarvan het bewust vals beschuldigen van de toenmalige Iraaks president Sadddam Hussein van het bezit van massavernietigingswapens, zo meldt ook het Parool zondag.

Ook de voor het publiek geheim gehouden belofte aan George W. Bush, destijds president van de Verenigde Staten, dat Groot-Brittannië mee ten strijde zou trekken, zal Tony Blair zwaar worden aangewreven. Verder heeft de oud-premier cruciale informatie onthouden aan leden van zijn eigen regering en heeft hij nooit gewaarschuwd voor de chaos die zou volgen op de invasie en bezetting van Irak, zo schrijft het Parool op basis van berichtgeving in de Mail on Sunday.  Behalve Blair zullen ook zijn minister van Buitenlandse Zaken van destijds Jack Straw en spindoctor Alistair Campell er niet makkelijk vanaf komen.

Het verwoestende verslag van de commissie Chilcot komt acht jaar na de invasie van Irak. In totaal zijn 179 Britse soldaten omgekomen. Het aantal doden onder de Iraakse bevolking wordt geschat tussen de 100 duizend en 650 duizend.

De commissie Chilcot werd twee jaar geleden ingesteld door Blairs opvolger Gordon Brown. Dit was het derde onderzoek dat naar de Britse deelname aan de invasie van Irak is gedaan. De voorgaande onderzoeken bleken eerder witwasoperaties te zijn.

Lees meer bij het Parool: Brits rapport over invasie Irak niet mals voor Tony Blair

Mail on Sunday: The damning of Tony Blair: Former PM to be held toaccount on Iraq in Chilcot report on war

Geef een reactie

Laatste reacties (51)