15

Britse parlementaire commissie: splits banken

Commissie wil dat hele sector kan worden gesplitst in zaken- en consumentenbanken ... Regering wil niet zo ver gaan 

Individuele banken splitsen gaat niet ver genoeg, de hele branche moet opgesplitst kunnen worden. Dat zegt de Britse parlementaire commissie die is ingesteld om de scheiding van de zakelijke en de consumententak van de bankensector. Maar de Britse regering wil zo ver niet gaan.

Toezichthouders moeten de macht krijgen om in de hele branche een splitsing van de zakelijke- en consumenten-activiteiten af te dwingen, vindt de commissie. De regering wil niet verder gaan dan een mogelijke opsplitsing van een individuele bank als die zich niet houdt aan nieuwe regels daarvoor. Dat schrijft het Parool maandag op basis van berichtgeving van de BBC na een tussentijdse rapportage van de commissie.

De commissie wil verder dat de verhouding tussen het eigen vermogen van banken en hun balans inclusief alle leningen wordt aangepast. Banken moeten meer geld gaan aanhouden dan de 3 procent die de regering wil instellen voor deze zogenoemde leverage ratio. 

De commissie en de regering moeten het de komende maanden eens gaan worden over het uiteindelijke hervormingsvoorstel, aldus het Parool. 

Parool: ‘Hervorming Britse banken gaat niet ver genoeg’

BBC: Banking reform ‘still doesn’t go far enough’

Foto-cc: Howzey

Geef een reactie

Laatste reacties (15)