Laatste update 17:59
31

Britse parlementariërs willen einde maken aan onnodig supermarktplastic

Ruim tweehonderd Britse parlementsleden afkomstig van zeven politieke partijen hebben er bij supermarkten op aangedrongen een einde te maken aan plastic verpakkingen om hun producten. Dat schrijft The Guardian. De politici hopen dat in 2023 het plastic in de supermarkt verleden tijd is.

De brief volgt op een publicatie, eveneens van The Guardian, waarin staat dat de grote Britse supermarkten jaarlijks debet zijn aan 800.000 ton plastic afval afkomstig van productverpakkingen. Dat zou blijken uit een analyse van de gegevens aangeleverd door Aldi en Coop, de enige twee supermarkten die bereid waren data te leveren. De overige supermarkten weigerden inzage te geven in hun plasticgebruik, omdat dat ‘commercieel gevoelig’ zou liggen.

De Britse parlementariërs nemen met hun oproep een voorbeeld aan IJsland. Daar werd afgelopen week bekendgemaakt dat producten uit eigen land vanaf 2023 niet langer in plastic worden verpakt. Een van de initiatiefnemers van de Britse actie, de Labour-politica Catherine West, zegt:

Grote hoeveelheden plastic worden voor zeer korte duur gebruikt, waarna het wordt weggegooid. We hebben de morele plicht deze wegwerpcultuur aan te pakken. Ik ben blij met het voornemen van de IJslandse supermarkten en dat parlementariërs vanuit alle partijen zich bij mij aansluiten om dat voorbeeld te volgen.

Vorige week zei de Britse premier Theresa May nog dat wat haar betreft supermarkten plasticvrije paden moeten inrichten en ernaar moeten streven om onnodig plastic uit te bannen. Volgens May moet dat in 2042 geregeld zijn, een voorstel dat maar op weinig enthousiasme kon rekenen van milieugroeperingen.

cc-foto: Mike Andrews

Geef een reactie

Laatste reacties (31)