Laatste update 15:58
9

Britse patiënten dupe van Brexit: achter aansluiten voor nieuwe medicijnen

De Brexit leek zo’n goed idee, althans voor een meerderheid van de stembusgangers. Dat het uit de EU-stappen ook vele negatieve gevolgen zou hebben, werd voor lief genomen, al was nog niet helemaal duidelijk welke dat zouden zijn. Wat betreft de zorg wordt nu wat meer duidelijk. Eén van de vele gevolgen is dat Groot-Brittannië achteraan de rij zal moeten aansluiten voor nieuw ontwikkelde essentiële medicijnen. Voor patiënten houdt dat in dat zij soms tot wel twee jaar langer zullen moeten wachten op nieuwe medicatie.

Groot-Brittannië wil met het vertrek uit de EU ook uit het European Medicines Agency (EMA) stappen. Farmaceutische bedrijven zullen dan hun geneesmiddelen afzonderlijk moeten laten beoordelen om de verkoop ervan in het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken. Hierbij zullen extra kosten gemoeid zijn. Omdat de markt in het Verenigd Koninkrijk niet heel groot is, kunnen bedrijven ervan af zien om hun medicijnen daar te verkopen. Kiezen ze er toch voor om het wel te doen, dan is de kans groot dat de EU, de VS en Japan voor gaan, aldus David Jeffreys, vice-president van Eisai, een Japans geneesmiddelen bedrijf:

“De vroege innovatieve geneesmiddelen zullen afzonderlijk aan de VS, Japan, via het Europese systeem aangeboden worden en het Verenigd Koninkrijk zal tweede of derde zijn – dus patiënten in het VK zouden hun medicijnen 12, 18 of 24 maanden later kunnen krijgen dan wanneer Groot-Brittannië in het Europese systeem zou blijven.”

Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Gezondheid zal de Brexit juist leiden tot nieuwe mogelijkheden om nieuwe medicijnen sneller op de Britse markt te krijgen. Het ministerie zegt er alles aan te doen om snellere toegang tot de laatste ontwikkelingen voor Britse patiënten mogelijk te maken.

Independent: Brexit will put UK patients at ‘back of queue’ for vital new drugs, health experts warn

Geef een reactie

Laatste reacties (9)