4

Britse pers aan banden? Regering en media verdeeld

Premier Cameron heeft grote twijfels of controlerend persorgaan bij wet moet worden vastgelegd ... Schandalen tonen noodzaak regulering

De vormgeving van een onafhankelijk persorgaan in Groot-Brittannië verdeelt de regering. Premier David Cameron heeft laten weten zeer verontrust te zijn over een wetgevend initiatief waarmee een onafhankelijk orgaan opgericht wordt dat de pers moet reguleren. Vicepremier Nick Clegg en de leider van de oppositiepartij Labour, Ed Miliband zijn juist voor.

Cameron is uiterst kritisch over het gebruik van een wet om de pers te reguleren.  

Het gevaar is dat zoiets een middel zou kunnen zijn voor politici om, vandaag of in de toekomst, de pers verplichtingen op te leggen. Ik ben er niet van overtuigd dat een wet nodig is om de doelen te bereiken die Leveson voorop stelt.”

Na de afluisterschandalen van de inmiddels opgedoekte krant de News of the World en de kindermisbruik-affaires bij de BBC, liggen de Britse media onder vuur.

Een commissie onder leiding van Lord Justice Brian Leveson onderzocht de affaire rond News of the World, dat telefoons hackte om aan nieuws te komen. Leveson adviseerde dat er een onafhankelijk persorgaan moet komen dat kranten op de vinger kan tikken als dat nodig is.

Hij benadrukt dat de Britse politiek niet de pers moet gaat reguleren, maar is wel uiterst kritisch op specifieke onderdelen van de Britse pers. Die heeft volgens hem “buitensporig gedrag” vertoond en “zich schandalig gedragen” en “stevig huisgehouden in de levens van onschuldige mensen”.

De Britse kranten zijn ook verdeeld over een controlerend persorgaan. Ze zien wel de noodzaak er van in, maar over of en hoe dat in de wet moet staan is men het nog niet eens. In Nederland kunnen mensen naar de Raad voor de Journalistiek stappen als ze klachten hebben over de pers. Deze raad kan echter geen sancties opleggen.

De Britse minister van Cultuur Maria Miller is inmiddels begonnen aan een plan waarin ze schrijft hoe journalisten beter hun werk moeten doen en zich aan de regels moeten houden. Miller daagt tegelijkertijd de media uit om zelf met een plan te komen.

Trouw: Britse regering maakt werk van persrapport

De Morgen: Cameron “zeer ongerust” over wet die pers moet reguleren

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)