26

Britse politie laat computer misdrijven voorspellen

Geavanceerd systeem geeft tijd en plaats aan van criminaliteit die nog moet plaatsvinden

Het klinkt als afkomstig uit de science-fiction film Minority Report maar het is al dagelijkse praktijk: politie die zich richt op misdaad die nog moet plaatsvinden. Ook wel pre-crime genoemd. Een computersysteem voorspelt waar wat gaat gebeuren. De resultaten zouden indrukwekkend zijn.


Twee Britse politiekorpsen werken in het geheim met Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History), software die misdaadgegevens uit het verleden en de actualiteit analyseert en op basis daarvan voorspelt waar en wanneer er criminaliteit zal plaatsvinden. Dat onthult de Britse krant The Guardian/Observer. Het systeem is al twee jaar in gebruik in de Amerikaanse stad Memphis. Volgens de politie daar vervult het systeem een sleutelrol bij de spectaculaire terugdringing van misdrijven met 31 procent. Gewelddadige criminaliteit werd met 15 procent gereduceerd.

Het systeem combineert misdaadstatistieken met tal van andere gegevens, zoals onder meer de weersverwachtingen en gedragspatronen. Op basis daarvan wordt een analyse gemaakt die voorspelt waar en wanneer er misdrijven gaan plaatsvinden. De politie kan in die gebieden vervolgens extra agenten inzetten. De software wordt gemaakt door IBM. Volgens Mark Cleverly, hoofd strategie van de computergigant is het de bedoeling dat steeds meer data aan het systeem wordt gevoerd. Hij noemt als voorbeelden de live beelden van beveiligingscamera’s en de berichten die mensen plaatsen op sociale netwerksites als Facebook.

Voorspellende analyses zijn steeds populairder. Zo gebruikt het Britse ministerie van justitie software om te bepalen welke gedetineerden de meeste kans maken op recidive. Bij vrijlating worden die gevangenen extra begeleid.

The Guardian/Observer: Crime software may help police predict violent offences

Video: Eerste deel van een documentaire over het pre-crime systeem in Memphis, Blue Crush genaamd. Deel twee hier, deel drie hier

Geef een reactie

Laatste reacties (26)