Laatste update 13:32
6

Britse politie rolt extreemrechts terreurnetwerk op

De Britse politie heeft zes verdachten van de neonazi-groepering National Action gearresteerd, op verdenking van het opdracht geven tot, voorbereiden van en aanstichten van terroristische handelingen. Vijf mannen tussen de 21 en 28 jaar oud werden aangehouden, evenals een vrouw van 37. Vijf specialistische anti-terreureenheden waren betrokken bij de invallen en huiszoekingen in de woningen van de verdachten.

Momenteel lopen er meerdere rechtszaken tegen leden van de verboden organisatie. Twee Britse soldaten worden samen met een andere man vervolgd wegens terroristische activiteiten. En een voormalige leider van National Action staat momenteel terecht vanwege zijn plan om Labour-parlementariër Rosie Cooper te vermoorden met een machete. In 2015 werd de 26-jarige Zack Davies van National Action al veroordeeld voor poging tot moord. Hij probeerde een man dood te slaan met een klauwhamer en machete omdat hij er ‘Aziatisch uitzag’.

National Action werd in december de eerste extreemrechtse beweging die officieel verboden werd in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien is de beweging opgesplitst in regionale splinterpartijen, waaronder Scottish Dawn en NS131 (National Socialist Anti-Capitalist Action), die inmiddels ook verboden zijn.

De neonazi-groep werd opgericht in 2013 en propageert het idee dat een gewelddadige ‘rassenoorlog’ onvermijdelijk is in Groot-Brittannië. De beweging wordt regelmatig gelinkt aan gewelddadige plannen en zou een ‘terroristisch trainingskamp’ gerund hebben in Warrington. National Action prees de moord op Jo Cox – die tijdens de Brexit-campagne werd vermoord door een rechtsextremist – en roept op tot een ‘witte jihad’ tegen vermeende vijanden als joodse mensen en de LHBTQI-gemeenschap. Tijdens demonstraties scanderen ze ‘Hitler had gelijk’ en ‘Brittannië is van ons, de rest moet weg’. Online propagandacampagnes toont leden van de groep die de Hitlergroet geven in een voormalig Duits concentratiekamp.

Britse veiligheidsdiensten waarschuwen voor een explosieve toename van het aantal mensen dat zich aangetrokken voelt tot rechtsextremisme.

Afbeelding: HOPE not hate

Geef een reactie

Laatste reacties (6)