Laatste update 13:07
46

Britse premier Cameron doet laatste poging om Brexit te voorkomen

De Britten stemmen donderdag over het mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. David Cameron doorkruiste het land op woensdag in een laatste poging om de Britse kiezers te waarschuwen voor een Brexit, die funest zou zijn voor de economie, meldt the Guardian. 

De Britse premier reisde samen met voormalige minister-president Gordon Brown en andere leiders van de Liberalen en Groenen het land af en leverde gepassioneerde speeches over het belang van de EU. Hij drukte kiezers op het hart om ‘banen en de economie voorop te stellen’.

Brown’s verschijning in Birmingham gisteravond  was de laatste van de onwaarschijnlijke politieke allianties die deze hard bevochten campagne hebben gekenmerkt. De voormalige Labour leider haalde politicus Jo Cox  aan, die vermoord is op 16 juni en uitte kritiek op de toon van het referendumdebat.

Dit is niet het Groot-Brittannië dat ik ken, dit is niet het Brittannië waar ik van hou. Die is beter dan de Groot-Brittannië van deze debatten met de beledigingen en de affiches. Het land dat ik ken is het Groot-Brittannië van Jo Cox. De Groot-Brittannië waar de mensen tolerant zijn en niet bevooroordeeld en vol haat. 

De minister-president stemt donderdagochtend in zijn eigen kiesdistrict en zal vervolgens terugkeren naar Downing Street om de resultaten af te wachten omdat er geen prognoses zijn. Hij zal naar verwachting een verklaring af leggen voordat de  financiële markten op vrijdagochtend openen.

Ondertussen is er enige verwarring ontstaan in het Nee-kamp. Een van de prominentste voorstanders van een Brexit, Boris Johnson heeft bekend een alternatief pro-EU-column voor The Daily Telegraph te hebben geschreven op hetzelfde moment dat hij een artikel voor een Brexit uitbracht. Zijn verklaring daarvoor:

Ik zal je vertellen waar het tweede artikel om ging. Wat het zei was dat ongeacht mijn doelstellingen en kritiek op de richting die de EU opgaat, om mijn partij en de minister-president te ondersteunen het beter zou zijn om te blijven. Uiteindelijk is dat geen goede reden.

 

Nog even om samen te vatten: hoe verloopt de stemming precies?

Bron: HuffingtonPost

Geef een reactie

Laatste reacties (46)