17

Britse premier doet Boekestijntje

Gordon Brown op campagne vergeet dat hij microfoon nog op heeft en noemt vrouw die hij ontmoet 'kleingeestig'

De Britse premier Gordon Brown wordt dikwijls verweten dat hij te weinig contact heeft met ‘de gewone man’. Nu gaat hij een keer op campagne in het land en dan gaat het gelijk mis.


Door redactie Joop

Na een kort gesprekje met een wat oudere vrouw, loopt Brown terug naar zijn auto. Eenmaal binnen waant hij zich veilig genoeg om zijn hart te luchten. Hij noemt de ontmoeting “een ramp” en de vrouw “kleingeestig”.

Het voorval doet denken aan een misstap van oud-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn. De VVD’er liet zich na een aflevering van De Wereld Draait Door tegenover historicus Maarten van Rossum ontvallen dat zijn fractievoorzitter Mark Rutte ‘geen ideeën’ had en hoe ‘schokkend’ hij dat vond. Boekesteijn vergat dat een cameraploeg van EénVandaag nog aan het draaien was, omdat het programma Van Rossum de hele week volgde.

Sindsdien is Boekestijns naam synoniem geworden voor domme uitspraken doen. Het voorval met Gordon Brown is dan ook het best te omschrijven als een ‘Boekestijntje’.

De Britse premier heeft intussen zijn excuses aan de vrouw aangeboden. Overigens, de reden waarom hij de vrouw voor kleingeestig uitmaakte, waren haar uitspraken over de “hordes Oost-Europeanen die het land overspoelden”.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)