Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse premier valt Frankrijk en Duitsland aan: Turkije moet in EU

  •  
27-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
cameron_300_01.jpg
Cameron keert zich tegen islamofoben: ‘Idee dat beschavingen botsen klopt niet’
David Cameron, de in mei aangetreden conservatieve Britse premier, heeft een gepassioneerd pleidooi gehouden voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Cameron keert zich daarmee onder meer tegen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel.
Weet u van wie de volgende woorden zijn? ‘We hebben het over een land dat niet Europees is. Zijn geschiedenis, zijn geografie, zijn economie, zijn landbouw en het karakter van zijn volk – hoe bewonderenswaardig ze ook zijn – ze wijzen allemaal een andere richting uit. Dit land kan, ondanks wat het zelf beweert en misschien zelfs gelooft, nooit een volwaardig lid zijn.’ Dat klinkt misschien als hoe sommige Europese landen Turkije beschrijven. Maar het zijn de woorden van Generaal de Gaulle die het Verenigd Koninkrijk beschreef voordat hij een veto uitsprak over onze toetreding tot de EU. We weten hoe het voelt om buitengesloten te worden. Maar weten ook hoe dingen kunnen veranderen.
RTEmagicC_4831787742_01646a8584_b.jpg
cc-foto:  The Prime Minister’s Office , Premier Cameron met de Turkse premier Erdogan

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.