103

Britse premier valt Frankrijk en Duitsland aan: Turkije moet in EU

Cameron keert zich tegen islamofoben: ‘Idee dat beschavingen botsen klopt niet’

David Cameron, de in mei aangetreden conservatieve Britse premier, heeft een gepassioneerd pleidooi gehouden voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Cameron keert zich daarmee onder meer tegen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel.

In een speech in Ankara, aan het begin van een bezoek aan Turkije en India, zei de conservatieve premier:

Weet u van wie de volgende woorden zijn?
‘We hebben het over een land dat niet Europees is. Zijn geschiedenis, zijn geografie, zijn economie, zijn landbouw en het karakter van zijn volk – hoe bewonderenswaardig ze ook zijn – ze wijzen allemaal een andere richting uit. Dit land kan, ondanks wat het zelf beweert en misschien zelfs gelooft, nooit een volwaardig lid zijn.’
Dat klinkt misschien als hoe sommige Europese landen Turkije beschrijven. Maar het zijn de woorden van Generaal de Gaulle die het Verenigd Koninkrijk beschreef voordat hij een veto uitsprak over onze toetreding tot de EU. We weten hoe het voelt om buitengesloten te worden. Maar weten ook hoe dingen kunnen veranderen.

In 1973 werden de Britten alsnog toegelaten. Cameron bekritiseerde Europeanen die de wereld alleen maar willen zien door een bril van ‘botsende beschavingen’. Hij haalde ook uit naar critici die de islam “moedwillig verkeerd begrijpen” en geen verschil willen zien tussen extremisten en de rest van de gelovigen. De waarden van de islam zijn volgens Cameron niet onverenigbaar met de Europese waarden. “Europa wordt niet gedefinieerd door religie maar door waarden.”
Cameron prees de rol van Turkije in de Navo en de inspanningen die het land levert in Afghanistan. Hij stelde zich boos te maken over de manier waarop de toetreding gefrustreerd wordt.  Frankrijk en Duitsland verzetten zich tegen toetreding van Turkije en willen dat het land alleen bevoorrecht partner wordt. “Ik meen dat het ronduit verkeerd is om te stellen dat Turkije wel het kamp moet verdedigen maar niet in de tent mag komen komen zitten.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (103)