75

Britse privé-gevangenissen trainen in kindermishandeling

In geprivatiseerde gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk is het de medewerkers toegestaan jonge gevangenen, in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar, fysiek te corrigeren.

Na een 3 jaar durende campagne is het de CRAE, Children’s Rights Alliance of England, eindelijk gelukt het handboek openbaar te krijgen. De technieken die de medewerkers mogen hanteren zijn schokkend. Zo is hen toegestaan de jongeren met vlakke hand in het gezicht te slaan om vervolgens met dezelfde hand de jongeren in het kruis te grijpen. Sommige van deze technieken, waaronder het met de knokkels en ellebogen in de ribben stompen, zijn goedgekeurd door het Ministerie van Justitie.

Dit staat in het handboek Physical Controle in Care dat the Observer in handen heeft gekregen.

Carolyne Willow, coördinator van CRAE zei hierover:

Het handboek is zeer verontrustend en is een staatsvergunning voor geïnstitutionaliseerde kindermishandeling. Waarom waren de voormalige ministers van mening dat kinderen zo jong als 12 zo vaak de controle over zichzelf kunnen verliezen dat het personeel moet worden geleerd hoe ze hun knokkels in de ribbenkast moeten rammen? Zouden we kinderartsen, leerkrachten of het personeel thuis toestaan zo getraind te worden om doelbewust kinderen te pijn te doen en te vernederen?

Het Ministerie van Justitie probeerde eerder de openbaring van het handboek tegen te gaan door het tot een rechtszaak te laten komen. Uiteindelijk is het bezweken onder de druk en is het 199 pagina’s tellend document vrijgegeven.

De privatisering van gevangenissen is al langere tijd zeer omstreden. De eerste geprivatiseerde gevangenissen kwamen onder leiding van de conservatieve premier John Major tot stand.

Lees hier het handboek

Flickr cc-foto: Eric Hands

Geef een reactie

Laatste reacties (75)