10

Britse Queen verwijt politici klimaatgetreuzel: ‘Alleen maar praatjes, geen actie’

Geen video? Klik hier.

De Britse koningin Elisabeth II ergert zich aan politici die de aanpak van de klimaatcrisis alleen maar met de mond belijden. Dat blijkt uit een opname van een gesprek tussen de queen, de hertogin van Cornwall en de voorzitter van het parlement van Wales, Elin Jones, voorafgaand aan de opening van het parlementaire jaar. De vrouwen bespraken de aanloop naar de komende internationale klimaattop COP26 die op 31 oktober in Glasgow start en waar wereldleiders knopen moeten doorhakken.

“Wie er allemaal aanwezig zal zijn, weet ik niet. We weten alleen wie er zeker niet komt. Het irriteert mij bijzonder als ze alleen maar praatjes hebben en geen actie ondernemen”, aldus de koningin in het gesprek. De Australische conservatieve premier Scott Morrison, de extreemrechtse president van Brazilië Jaïr Bolsonaro en de Chinese en Russische presidenten Xi Jinping en Vladimir Poetin hebben nog niet bevestigd dat ze de top zullen bijwonen.

Eerder deze week haalde haar kleinzoon en troonopvolger prins William al uit naar de Amerikaanse miljardairs Bezos en Musk die een miljardenverslindende space race houden in plaats van hun geld te steken in het bestrijden van de klimaatramp.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)