Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse regering dreigde The Guardian te sluiten na NSA-onthullingen

  •  
27-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
guardian300.jpg
Onthullingen over afluisterpraktijken vielen verkeerd ... Britse overheid dwong krant om bewijsmateriaal te vernietigen
De Britse regering heeft gedreigd de Britse krant The Guardian te sluiten als de krant door zou gaan met het publiceren van onthullingen over de werkwijze van geheime diensten. Dat meldt The Irish Times. De krant sprak met Paul Johnson, adjunct-hoofdredacteur van The Guardian.
Visit NBCNews.com for breaking news , world news , and news about the economy
Een functionaris meldde de top van de krant dat de premier, de vicepremier, de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en de procureur-generaal een probleem met hen had. Om te voorkomen dat de krant meer onthullingen zou doen, zou de krant – op legale wijze – gesloten kunnen worden, aldus het dreigement.
Het was al bekend dat The Guardian onder druk is gezet om documenten over onwettige afluisterpraktijken door de NSA, die het in handen had gekregen van klokkenluider Edward Snowden, heeft moeten inleveren. De dienst GCHQ dwong hen de harde schijven te vernietigen, maar de krant had gelukkig nog back-ups.
De BBC onthulde destijds dat het intimideren van The Guardian en het gelasten van de vernietiging is gebeurd in opdracht van de Britse minister-president David Cameron zelf.
cc-foto: Howard Lake

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.