57

Britse regering mag Brexit er niet zonder het parlement doorheen jagen

De Britse regering mag niet aan de Brexit-onderhandelingen beginnen, voor de plannen voor de uittreding aan het parlement zijn voorgelegd. Dat is het resultaat van een woensdagavond ingediende motie door oppositiepartij Labour. Het parlement nam met 448 tegen 75 de motie aan.

Premier Theresa May had liever gezien dat de regering het parlement volledig zou passeren omdat zij geen parlementaire bemoeienis bij de Brexit-procedure wilde. Om dat te voorkomen werd echter door burgers een rechtszaak aangespannen. Rechters besloten daarop dat de zogeheten artikel 50-procedure, zoals het Brexit-proces formeel heet, pas mag worden opgestart na een formeel besluit van zowel het Lager- als het Hogerhuis. May is tegen dat besluit in beroep gegaan. Het hooggerechtshof zal de zaak later deze maand behandelen.

Het is niet de enige Brexit-zaak waar het hooggerechtshof zich de komende periode over zal buigen. Er loopt namelijk nog een zaak waarin wordt getoetst of een Brexit überhaupt mogelijk is zonder expliciete toestemming van de regeringen van Noord-Ierland, Wales en Schotland. Daar was namelijk in tegenstelling tot Engeland geen meerderheid voor de uittreding.

Bronnen: The Guardian, NRC / cc-beeld: Conservatives

Geef een reactie

Laatste reacties (57)