11

Britse sensatiekrant tapte voicemail terreurslachtoffers af

Parlement houdt spoeddebat over stijlloze praktijken News of the World

In Engeland breidt het schandaal rond de News of the World, het zondag-blad van The Sun, zich steeds verder uit. De krant luisterde op grote schaal voicemails van mensen af om aan ‘nieuws’ te komen. Naar nu blijkt deden ze dat ook met de voicemails van familieden van slachtoffers van de aanslagen 7 juli 2005.


Eerder deze week werd al bekend dat de nietsontziende krant in 2002 de vociemail van een ontvoerd meisje afluisterde en berichten wiste zodat er ruimte was voor nieuwe. De familie dacht daardoor dat hun dochter nog in leven was. In werkelijkheid was ze vermoord. Maanden later werd haar lichaam gevonden. De dader is inmiddels veroordeeld.

News Of the World, eigendom van de conservatieve mediamagnaat Rupert Murdoch en de grootste Engelstalige krant ter wereld, huurde een privé-detective in om voicemails van mensen af te luisteren. De zaak kwam al eerder aan het rollen toen bleek dat de krant voicemailboxen liet kraken van beroemdheden en zelfs leden van het koninklijk huis. In 2007 trad daarom de hoofdredacteur van de krant, Andy Coulson, af. Hij werd daarna benoemd tot woordvoerder van de conservatieve premier Cameron. Inmiddels heeft hij die functie ook moeten opgeven.

De publieke omroep BBC meldt dat de krant waarschijnlijk nog verder is gegaan dan nu bekend is. Na de aanslagen van 7 juli 2005 waarbij 56 mensen in bus en metro werden gedood door zelfmoordterroristen, heeft de schandaalkrant vermoedelijk de voicemails van familieden van slachtoffers gehackt. De krant kon zo meeluisteren met de veelal emotionele berichten die de familieleden met elkaar uitwisselden.

Uit het sinds januari lopende politieonderzoek wordt ook duidelijk dat de krant politieagenten betaalde voor informatie. De betalingen werden geaccordeerd door Coulson zelf.

News of the World heeft een reputatie als het gaat om stijlloze praktijken. Zo organiseerde de krant een heksenjacht op pedofielen door hun huisadressen te publiceren.

Het Britse parlement houdt vandaag een spoeddebat over de kwestie waar de Britse media uitgebreid over berichten. De enige krant die niets op de voorpagina meldt en amper over het schandaal bericht is schandaalblad The Sun.

Update:

Inmiddels is bekend geworden

BBC: Claims News of the World ‘hacked 7/7 family phones’

The Guardian: News of the World phone hacking: live coverage

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)