Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse soldaten mishandelden Iraakse burgers

  •  
05-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Schokkende video's tonen mensonterende praktijken 

In de periode van maart 2003 tot december 2008 hebben Britse militairen in Brits-gecontroleerde gebieden in Irak burgers mishandeld. Nog voor de invasie in Irak zijn Irakezen door Britse militairen mishandeld, blijkt nu uit verschillende video’s. Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn de beschuldigingen ‘onbewezen’. De video’s spreken echter voor zich.
Zo’n 222 Iraakse burgers zeggen slachtoffer te zijn geweest van ‘systematisch misbruik’ door Britse soldaten. De soldaten zouden gebruik gemaakt hebben van foltering en vernederende behandelingen bij het ondervragen van Iraakse burgers. Zo zouden de Britten gevangenen voedsel en water hebben ontnomen om ze aan het praten te krijgen.
Het Britse ministerie van Defensie heeft een speciaal onderzoeksteam ingesteld, de IHAT. Dit team moet onderzoeken of het om systematisch misbruik ging of om slechts een aantal ‘rotte appels’. Volgens Phil Shiner, advocaat namens de Irakezen, is het onzin om te suggereren dat het slechts om een paar rotte appels gaat. “Dat is absoluut niet het geval. Er zijn zeer ernstige beschuldigingen die in verband staan met zeer verontrustende systematische misbruikt.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.