27

Britse soldaten mishandelden Iraakse burgers

Schokkende video's tonen mensonterende praktijken 

In de periode van maart 2003 tot december 2008 hebben Britse militairen in Brits-gecontroleerde gebieden in Irak burgers mishandeld. Nog voor de invasie in Irak zijn Irakezen door Britse militairen mishandeld, blijkt nu uit verschillende video’s. Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn de beschuldigingen ‘onbewezen’. De video’s spreken echter voor zich.


Zo’n 222 Iraakse burgers zeggen slachtoffer te zijn geweest van ‘systematisch misbruik’ door Britse soldaten. De soldaten zouden gebruik gemaakt hebben van foltering en vernederende behandelingen bij het ondervragen van Iraakse burgers. Zo zouden de Britten gevangenen voedsel en water hebben ontnomen om ze aan het praten te krijgen.

Het Britse ministerie van Defensie heeft een speciaal onderzoeksteam ingesteld, de IHAT. Dit team moet onderzoeken of het om systematisch misbruik ging of om slechts een aantal ‘rotte appels’. Volgens Phil Shiner, advocaat namens de Irakezen, is het onzin om te suggereren dat het slechts om een paar rotte appels gaat. “Dat is absoluut niet het geval. Er zijn zeer ernstige beschuldigingen die in verband staan met zeer verontrustende systematische misbruikt.”

The Guardian: Secret British military video of interrogation techniques in Iraq

The independent: Iraqi civilians claim abuse by British soldiers

Geef een reactie

Laatste reacties (27)