5

Britse topdiplomaat in Brussel stapt op vlak voor Brexit-onderhandelingen

De Britse topdiplomaat in Brussel, Sir Ivan Rogers, heeft zijn functie neergelegd. Zijn vertrek komt als een verrassing, aangezien Rogers namens Groot-Brittannië een cruciale rol zou spelen in de Brexit-onderhandelingen die binnen enkele maanden zullen beginnen.

Rogers zou tot november in functie blijven. Het is niet duidelijk waarom Rogers eerder ontslag heeft genomen, het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daarover geen inhoudelijke mededelingen doen, meldt de BBC.

De diplomaat haalde zich vorige maand de woede van het pro-Brexitkamp op de hals, door te voorspellen dat de onderhandelingen over het uittreden van Groot-Brittannië, en dan met name een verdrag om vrije handel mogelijk te maken, wel tien jaar kunnen duren. Volgens de regering sprak Rogers namens Europese leiders, in plaats van dat hij zijn eigen visie op de Brexit gaf. Volgens krant The Daily Mail waren sindsdien de messen geslepen voor Rogers, die wat de regering betreft vervangen zou moeten worden door een pro-Brexit ambassadeur.

Volgens Parlementslid Hilary Benn (Labour) komt het vertrek van Rogers op een ‘cruciaal’ moment. Hij vindt dat Britse regering nu haast moet maken met het vinden van een vervanger. De Britse premier Theresa May heeft laten weten uiterlijk eind maart de vertrekonderhandelingen te willen starten.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)