29

Britse wapenleveranties aan Rusland gaan door

Harde woorden van premier Cameron betekenen geen daden ... Obama steunt sancties EU ... Moskou geef geen krimp ... Nederland brievenbus voor Russische bedrijven

De Britse conservatieve premier Cameron gebruikte zondag ferme taal tegen Poetin en haalde later fel uit naar Frankrijk vanwege het continueren van wapenleveranties aan Moskou. Nu blijkt uit onderzoek van het parlement dat Groot-Brittannië beloftes van sancties zelf niet is nagekomen.

PM welcomes President Putin

De Volkskrant meldt:

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken William Hague had in maart aangekondigd geen militaire goederen meer aan Rusland te verkopen, waarmee de pro-Russische separatisten in Oekraïne kunnen gesteund worden. Toch werden slechts weinig vergunningen ingetrokken, blijkt nu. Zo mogen aan Moskou toch nog scherpschuttersgeweren, nachtkijkers, munitie van klein kaliber, kogelvrije vesten en communicatiemateriaal geleverd worden. 

De EU kondigde maandag nieuwe sancties af tegen het Kremlin maar de correspondent van NRC Handelsblad verwacht niet dat Moskou zich daar direct iets gelegen aan laat liggen:

“Rusland krijgt enkele dagen om te ‘deëscaleren’ in het oosten van Oekraïne. Maar volgens betrokkenen is het niet erg waarschijnlijk dat Rusland aan die eis kan of wil voldoen. Een definitieve beslissing zou al binnen een week kunnen worden genomen, zeggen betrokken diplomaten. 

De EU eist dat Rusland de wapenleveranties aan pro-Russische separatisten staakt, zijn eigen troepen terugtrekt aan de Oekraïense grens, volledig meewerkt aan het onderzoek naar de vliegramp en zijn invloed aanwendt om ook separatisten tot coöperatie te dwingen.”

Brievenbus
Ook voor Nederland kan het nog moeilijk blijken om economisch streng te zijn voor Rusland. De Correspondent beschrijft hoe Nederland een waar ‘brievenbusparadijs’ voor Russische bedrijven is geworden:

Het ligt misschien niet voor de hand, maar Nederland is de op één na grootste investeerder in Rusland. In 2012 was Nederland goed voor ruim 12 procent van alle investeringen in en 15,9 procent van alle investeringen uit Rusland. (..)

Veel Nederlands is er echter niet aan die investeringen. In werkelijkheid komt het gros van deze investeringen van brievenbusvennootschappen. Naar schatting zo’n negentig procent (…) Lukoil, het op twee na grootste Russische bedrijf, heeft in Nederland bijvoorbeeld al 59 dochtervennootschappen zitten. Ook Russische staatsbedrijven als Gazpromhebben Nederlandse dochters.

Waarom Nederland? (…) belastingen. (…) Minder bekend is echter dat Nederland aantrekkelijk is omdat ons rechtssysteem unieke bescherming biedt tegen de toorn des Poetins.

Update 13:50

Separatisten hebben twee gevechtsvliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht neergeschoten, meldt France24. Over het lot van de piloten is nog niets bekend.

De NOS meldt dat de oorlogsdaad plaatsvond in de buurt van de stad Torez, die in het rampgebied van vlucht MH17 ligt. 

Foto: G8 UK 

Geef een reactie

Laatste reacties (29)