19

Britten bespioneerden G20-top

Britse geheime dienst zette internetcafés op om buitenlandse functionarissen te kunnen bespioneren ... E-mails, telefoongesprekken en inhoud van BlackBerry's; niets was veilig

Groot-Brittannië heeft onder meer telefoongesprekken afgeluisterd en e-mails onderschept van buitenlandse functionarissen. Dat gebeurde tijdens twee G20-conferenties, waar ’s werelds belangrijkste economieën bijeen kwamen. De Britse krant The Guardian meldt dat op basis van documenten over het inlichtingenwerk in handen van klokkenluider Edward Snowden.

De Britse inlichtingendienst, GCHQ, zou zover zijn gegaan dat het internetcafés opzette om telefoon- en e-mail-verkeer van zowel politici als ambtenaren die deelnamen aan de conferenties te kunnen monitoren. De inlichtingendienst was in het bijzonder geïnteresseerd in informatie van Zuid-Afrika en Turkije. Volgens The Guardian was het doel van de spionage niet zozeer het tegengaan van terrorisme of iets dergelijks, maar het opbouwen van een voorsprong door kennis die tijdens onderhandelingen van pas zou kunnen komen.

De Britse krant schrijft onder meer dat inloggegevens van buitenlandse vertegenwoordigers gestolen zouden zijn.

Het moment van publicatie van deze informatie is opmerkelijk. Maandag begint in Noord-Ierland namelijk een tweedaagse top van de G8. Alle landen van die aanwezig zijn behoren ook tot de G20.

The Guardian: GCHQ intercepted foreign politicians’ communications at G20 summits

cc-foto: Downing Street

Geef een reactie

Laatste reacties (19)