Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britten bezorgd: mogelijke buitenlandse inmenging bij Brexit

  •  
12-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14846499690_6bfc8ce61f_z
De overheden van Rusland en China hebben zich mogelijk gemengd in de uitslag van het Brexit referendum, dit stelt een comité van Britse parlementsleden. De zorgen gaan vooral uit naar de website waar kiezers zich konden registreren om te stemmen, die in de aanloop naar het referendum problemen ondervond.
Een rapport van het comité publieke administratie en constitutionele zaken (PACAC) van het Britse Lagerhuis en een aantal leden van het parlement, zegt dat er bewijs is dat de crash van de website veroorzaakt werd door een DDOS-aanval. Dit is een aanval waarbij een netwerk van door malware geïnfecteerde computers gelijktijdig een aanval uitvoert op een website. Deze aanval is vaak bedoeld om de server te overbelasten en zo een site uit de lucht te halen.
De site waar keizers zich moesten registreren, crashte iets meer dan een uur voor de deadline op 7 juni. Dit gebeurde vlak na het laatste debat over de kwestie. De deadline werd toen verleng om mensen alsnog de kans te geven om zich te registreren. Er werd toen de zorg uitgesproken dat tienduizenden mensen wellicht geen stem uit hebben kunnen brengen.
Parlementsleden hebben ernstige zorgen uitgesproken over de mogelijkheid dat er sprake zou zijn van Buitenlandse inmenging. Het comité doet geen uitspraken over wie er verantwoordelijk kan zijn geweest, maar stelt wel vast dat zowel Rusland als China gebruik maken van cyberaanvallen, in het bijzonder aanvallen die inspelen op massapsychologie.
Dit rapport komt na herhaalde beweringen dat Rusland betrokken is geweest bij pogingen om de Amerikaanse en Franse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.