6

Britten creëren zeereservaat groter dan Frankrijk

's Werelds grootste zeereservaat, 834.000 vierkante kilometer in het zuiden van de Grote Oceaan, moet piratenvisserij tegengaan

Het Britse kabinet van David Cameron staat niet bepaald bekend om zijn duurzame beleidsplannen, maar in de rijksbegroting die gisteren door de minister van Financiën George Osborne is gepresenteerd prijkt desalniettemin een geweldig groen idee. Rondom de Pitcairn-eilanden, een afgelegen kroondomein in het zuiden van de Grote Oceaan, komt ’s werelds grootste zeereservaat: een gebied van 834.000 vierkante kilometer. Om een beeld te geven van hoe groot het reservaat wordt, dat is een kleine 200.000 vierkante kilometer meer dan de oppervlakte van Frankrijk.

Met het creëren van het reservaat hopen de Britten te voorkomen dat het ongerepte gebied rondom de eilanden – op 5300 kilometer van het dichtstbijzijnde vasteland – ten prooi valt aan piratenvisserij. Het vangen van ‘dark fish’ levert jaarlijks een slordige 17 miljard euro op en de illegale praktijk neemt toe: een vijfde van de gevangen vis is momenteel ongereguleerd.

Zoals bekend heeft het leegvissen van oceanen niet alleen ernstige gevolgen voor de visstand maar ook voor het voortbestaan van reuzenschildpadden en andere beschermde dieren. Daarom zullen de bewegingen van piratenvissers in deze regio nauwlettend in de gaten worden gehouden, via satelliet en vanuit een controlekamer in Oxfordshire. Codenaam: Project Eyes. Als verdachte schepen zich dreigen te misdragen zullen Britse marineschepen in actie komen.

Cc-foto: Tedside – Pitcairn Island, MJ Patterson

Geef een reactie

Laatste reacties (6)