Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britten en EU baren op kerstavond Brexit-akkoord

  •  
24-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
uruslavdleyen
Net voor Kerstavond hebben de Britse regering en de Europese Commissie een akkoord over de Brexit bereikt. De overeenstemming komt aan het eind van vier jaar slopende onderhandelingen en net voordat op 31 december de deadline verstrijkt. Zo wordt voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari in een totaal isolement terechtkomt.
Het akkoord is tot stand gekomen na een vijfde telefonische vergadering tussen premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Von der Leyen verklaarde dat ze normaal gesproken blij is na het bereiken van een akkoord maar nu vooral opluchting voelde.
EU-onderhandelaar Michel Barnier sprak van een “dag van opluchting”. Hij benadrukte dat het akkoord grote veranderingen tot gevolg zal hebben omdat het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de interne markt van de EU. De Raad van Europa en het Europees parlement moeten het akkoord nog goedkeuren.
NRC schrijft in een analyse :
"Het akkoord formaliseert een snoeiharde Brexit. Het Verenigd Koninkrijk komt buiten de Europese interne markt en de douaneunie te staan, en verlaat een keur aan EU-samenwerkingsverbanden. Ten tweede: de Britten en de EU zullen ook in de toekomst veroordeeld zijn tot nog meer gesprekken – hun economische en geopolitieke belangen zijn nauw met elkaar verweven. Daarom zijn de details uit deze afspraken belangrijk, hoe basaal het akkoord ook is."
De verwachting is dat het Britse parlement het magere akkoord zal goedkeuren omdat het nog altijd beter is dan een No Deal Brexit. Voor de EU kan het akkoord gunstig uitpakken omdat het een oefening is met grote landen als China en de VS:
"In de EU groeide de afgelopen jaren weerstand tegen ‘oneerlijke’ en te liberale handelsverdragen. De gedachte dat vrijhandel alleen samen kan gaan met strenge en snel afdwingbare afspraken over eerlijke concurrentie wordt steeds breder gedeeld. Het lukte de EU nu zulke afspraken te maken met het VK – een relatief kleine partij, die ook nog eens dezelfde startpositie heeft wat betreft regelgeving. Of dat ook bij ‘grotere’ handelsverdragen lukt is veel minder zeker."
In een persconferentie beweerde Boris Johnson dat het land nu weer de controle terug heeft. Hij verklaarde dat het land voor het eerst sinds 1973 weer zelf bepaalt wie er in de kustwateren mag vissen. Ook hoeft het land zich niet meer te houden aan uitspraken van het Europees Gerechtshof, aldus Johnson.
In het AD reageert Europarlementariër Kati Piri (PvdA):
",,Dit 2000 pagina’s tellend document gaat onze toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk op vele niveaus bepalen’’, zegt de politica. ,,Tot dusver hebben we geen enkel woord gezien dat op papier is gezet. Het is dus van belang dat de komende weken alle onderdelen goed worden bestudeerd, voordat het Europees Parlement overgaat tot goedkeuring van het verdrag.’’ Volgens de PvdA’er moet de deal onder meer samengaan met een ‘eerlijk en duurzaam’ visserijakkoord en duidelijk uitvoerbare bepalingen bevatten die garanderen dat Londen zich houdt aan haar verplichtingen. Daarnaast is de volledige en tijdige doorvoering van het terugtrekkingsakkoord en de bescherming van het Goede Vrijdagakkoord een harde eis voor goedkeuring door het parlement, aldus Piri."
De premier van Schotland, Nicola Sturgeon, greep de deal aan om voor het losscheuren van haar land uit het Verenigd Koninkrijk te pleiten. De Brexit krijgen de Schotten tegen hun zin opgelegd door de Engelsen en zal het land veel schade berokkenen.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.