Laatste update 15:54
48

Britten heffen bezwaar tegen doodstraf op bij uitlevering terreurverdachten

Beschaafde landen leveren geen verdachten uit aan landen als hen daar de doodstraf kan wachten. De Britse regering stapt nu af van dat principe in de zaak rond twee van terreur- en gruweldaden verdachte IS-strijders, bijgenaamd The Beatles vanwege hun Britse accenten. Het duo werd in januari in Syrië opgepakt door leden van de door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten. Daar worden ze nog steeds vastgehouden.

Het duo wordt er onder meer van verdacht verantwoordelijk te zijn voor op video vastgelegde onthoofdingen van Westerse gijzelaars. Bij uitlevering aan de Verenigde Staten wacht hen mogelijk de doodstraf. Londen heeft het verzet daartegen opgegeven en stemt nu in met uitlevering naar een gebied waar vervolging van de verdachten volgens de heersende wetgeving de meeste kans op succes biedt.

Amnesty International maakt bezwaar tegen de beleidswijziging: “Al zijn de misdaden van Alexanda Kotey en Shafee El-Sheikh verschrikkelijk, het principiële bezwaar tegen de wreedheid van de doodstraf is niet iets dat je moet laten varen.”

De moeder van een van de slachtoffers, James Foley, wil niet dat de daders de doodstraf krijgen omdat het hen volgens hun eigen zieke ideologie tot martelaars zou maken. Eerder heeft de regering al verklaard dat ze het duo zelf niet naar het Verenigd Koninkrijk wil halen omdat ze niet meer als onderdeel van de samenleving worden gezien.

cc-foto: Elliott Brown

Geef een reactie

Laatste reacties (48)