24

Britten hervormen: armsten betalen voor hoger minimumloon

Minister van Financiën kondigt hervormingen aan ... Jongeren extra de pineut

Woensdag presenteerde de Britse minister van Financiën, George Osborne, zijn financiële plannen voor de komende vijf jaar. Osborne wil van de Britse economie een ‘hogere lonen-lagere belastingen-soberdere sociale voorzieningen-economie’ maken. In een notendop komt het erop neer dat de armsten zullen betalen om het minimumloon te verhogen.

De minister kondigde een verplicht ‘bestaansloon’ aan. De huidige minimumloon wordt afgeschaft, in plaats daarvan komt het bestaansloon, dat fors hoger zal liggen dan momenteel. Ligt het minimumloon nu nog op 6,50 pond per uur, in 2020 moet het bestaansloon opgelopen zijn tot 9 pond per uur.

Om dat te kunnen financieren moet aan de andere kant in de begroting worden gesneden. Daarom krijgen de Britten vanaf het derde kind geen kinderbijslag meer. Op de bijstand wordt in totaal 12 miljard pond gekort; ook de maximumbijstand per jaar wordt verlaagd.

Maar dan zijn de Britten er nog niet. Jongeren zijn extra de pineut; het bestaansloon geldt namelijk alleen voor werkenden bóven de 25 jaar. Jongeren tot 21 jaar komen bovendien ook niet meer in aanmerking voor sociale woningen. Tegelijkertijd wordt de toelage voor studenten uit lage-inkomensgezinnen geschrapt. Dat wordt nu een lening.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)