9

Britten ‘martelden en executeerden Iraakse oma’

Militaire politie onderzoekt ernstige beschuldiging

Britse militairen hebben in 2006 tijdens de bezetting van Basra, een stad in het zuiden van Irak, een vrouw van 62 ontvoerd, gemarteld en geëxecuteerd. Dat onthult de Britse krant The Independent.

De beschuldigingen, een van de ernstigste tot nu toe, komen uit een rapport van de Iraakse politie over de zaak. Volgens een verklaring van een van de zonen van het slachtoffer vielen de militairen in november 2006 ’s nacht hun huis binnen. Volgens het Britse leger gebeurde dat om iemand te arresteren. In de veronderstelling dat het om een inval door criminelen ging, schoot een zoon met een geweer in de lucht. Het huis werd daarop twintig minuten lang beschoten, een van de zoons kwam daarbij om het leven.

De moeder werd vervolgens door de militairen afgevoerd en geslagen met een geweerkolf, aldus de verklaring. Een paar dagen later werd het lijk van de vrouw in een berm gevonden, verpakt in een Britse body bag. Haar lichaam vertoonde sporen van marteling.

Het leger ontkent de beschuldigingen uit het Iraakse politierapport. Volgens Defensie is de vrouw tijdens het vuurgevecht getroffen door een kogel en haar lichaam later overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.

De familie van Sabiha Khudur Talib wil een rechtszaak beginnen tegen het Britse ministerie van Defensie. De Britse militaire politie onderzoekt de zaak, tezamen met 46 recente aanklachten van marteling en mishandeling door Britse troepen in Irak.

Lees ook The Independent: UK troops ‘exexcuted Iraqi grandmother’

CC-foto: Jim Birt. Britse legervoertuigen keren terug na een arrestatie-operatie in Basra, augustus 2006. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)