13

Abbas: Britten moeten Palestina erkennen in ruil voor Balfour-verklaring

Palestijnse leiders willen dat Groot-Brittannië de Palestijnse staat erkent, in ruil voor de Balfour-verklaring. Met die verklaring, vernoemd naar de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour werd een eeuw geleden de staat Israël aan het Joodse volk beloofd op de plek van Palestina.

Donderdagavond zal in Londen een diner plaatsvinden ter ere van die Balfour-declaratie waarbij de Britse premier Theresa May en haar Israëlische collega Benjamin Netanyahu aanwezig zijn. Naar aanleiding van dit diner schreef de Palestijnse president Mahmoud Abbas een artikel in The Guardian waarin hij namens het Palestijnse volk om erkenning van de eigen, onafhankelijke staat vraagt:

Dit Britse beleid, bedoeld om de Joodse migratie naar Palestina te ondersteunen, terwijl daarmee het Arabisch-Palestijnse recht op zelfbeschikking kwam te vervallen, heeft voor grote spanningen gezorgd tussen Europees-Joodse migranten en de inheemse Palestijnse bevolking. Palestina (het laatste punt op de dekolonisatie-agenda) en wij, de bevolking die ons onvervreemdbaar recht op zelfbeschikking hebben gezocht, hebben in plaats daarvan onze allergrootste catastrofe geleden – in het Arabisch de Nakba genoemd.

Volgens Abbas is het herdenkingsdiner de uitgelezen mogelijkheid om ‘het historisch onrecht’ te corrigeren. Abbas schrijft daarbij dat alleen wanneer dat onrecht ongedaan gemaakt wordt, er kans is op duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Wereldwijd zijn er 137 landen die Palestina erkennen als onafhankelijke staat, in Europa zijn dat er slechts 9: Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Cyprus, Malta, Zweden en Vaticaanstad. Nederland stemde vorig jaar nog met vijf stemmen verschil tégen erkenning. De kans dat Groot-Brittannië de Palestijnse staat wel erkent lijkt klein, uit de uitgelekte toespraak van May blijkt dat zij donderdagavond zeggen trots te zijn op de rol die de Britten hebben gespeeld bij de totstandkoming van Israël.

cc-foto: Ronan Shenhav

Geef een reactie

Laatste reacties (13)