Laatste update 13:33
55

Britten: Russen openden wereldwijd cyberaanvallen

De Russische militaire inlichtingendienst (GRU) heeft zeker zes cyberaanvallen gepleegd op politieke instellingen, bedrijven en media wereldwijd. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt gezegd. Hunt baseert zich op onderzoek van het Britse centrum voor cyberveiligheid (NCSC). Bij een tegenoffensief zou ook de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn betrokken.

In een persbericht vanuit het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken staat te lezen: ‘Dit gedrag toont aan dat ze handelen zonder rekening te houden met het internationaal recht of met de heersende normen, en dat ze zich onaantastbaar achten.’ Ook zegt Hunt dat de Britten ‘samen met onze geallieerden antwoorden op pogingen om de internationale stabiliteit te ondermijnen’. Verder laat het ministerie weten dat de aanvallen ook burgers hebben getroffen en nationale economieën miljoenen aan schade hebben berokkend.

Doelwitten waren onder meer de Wereld Anti-doping organisatie (Wada), gestationeerd in Montreal. Door middel van phishing-tactieken wisten de Russen de wachtwoorden te achterhalen. Dat leidde ertoe dat vertrouwelijke gegevens over atleten online verschenen. Ook werd via schadelijke software het metrostelsel van Kiev, de luchthaven van Odessa, de Russische centrale bank en twee geprivatiseerde Russische mediabedrijven (Fontanka en Interfax) belaagd. Daar werden de gegevens op de computersystemen gecodeerd en pas na betaling van losgeld weer vrijgegeven. Bij een klein Brits tv-station werden mailaccounts gehackt en gegevens gestolen.

Onder de door Hunt genoemde aanvallen valt ook die op het hoofdkantoor van de Democratische partij in de Verenigde Staten. Die aanval wordt ook door de Amerikanen zelf gezien als afkomstig van de Russen.

In een persconferentie liet minister Ank Bijleveld (Defensie) donderdag weten dat de MIVD in april van dit jaar een Russische aanval op het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, heeft weten te verstoren. Volgens de minister kon met de MIVD-actie worden voorkomen dat gevoelige systemen werden gehackt. Vier Russische spionnen zijn na de mislukte aanval het land uitgezet.

Volgens de Britse diplomaat Lord Ricketts dienen de aanvallen verschillende doelen. Zo was de aanval op Wada bedoeld om de aandacht af te leiden van het dopingschandaal waar de Russische atleten mee te maken hadden, en zijn de aanvallen in Oekraïne bedoeld om de regio te ‘destabiliseren’. Andere aanvallen, zoals die op de bank en de media-outlets, zouden zijn bedoeld als testproject, simpelweg om te zien waar ze mee weg kunnen komen.

Woordvoerder voor het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakharova heeft in een reactie op de beschuldiging laten weten dat het lijkt of die ‘in een parfumflesje zijn gemengd’. Daar voegde ze aan toe: ‘Misschien een Nina Ricci-fles: GRU, Wada, Kremlin-hackers – het is een duivels parfum’. De Britse minister van Defensie Gavin Williamson noemt Rusland ondertussen een ‘paria-staat’, en zegt dat Moskou’s ‘roekeloze en willekeurige’ aanvallen de Russen isoleren binnen de internationale gemeenschap. 

Bron: BBC, cc-foto: Ted Eyten

Geef een reactie

Laatste reacties (55)