18

Britten sluiten grens voor student universiteit Amsterdam die conferentie wil bezoeken

Een 21-jarige student van de universiteit van Amsterdam die een wetenschappelijke conferentie aan de universiteit van Glasgow wilde bezoeken is de toegang tot het land geweigerd. De Britse grensbewakers wilden haar niet toelaten omdat het visum voor Nederland van de 21-jarige student uit Bosnië in december verloopt. Alhoewel ze bewijs kon overleggen dat ze een ticket had voor de terugvlucht op 29 oktober weigerde de immigratiedienst haar te geloven. De psychologie student heeft in september in Nederland een verlenging van haar visum aangevraagd. Er is geen reden om aan te nemen dat die niet zal worden toegekend.

Wetenschappers en advocaten noemen de verdenking van de grensbewakers dat de student haar studie zal op geven om in Groot-Brittannië te gaan wonen ‘absurd’ en ‘onwettig’. Haar advocaat noemt het idee zelfs beledigend dat de student haar opleiding aan een vooraanstaande universiteit en carrière zou opgeven om een leven in de illegaliteit te gaan leiden. De houding van de migratiedienst wordt gezien als een bedreiging van de positie van het land als aanjager van wetenschappelijk onderzoek. Al langer is duidelijk dat de wetenschap een van de eerste slachtoffers is van het sluiten van grenzen.

Nadza Dzinalija vertelde aan The Independent dat ze zeer verbaasd was door de beslissing. “Ik heb vaak visa aangevraagd en dit is de eerste keer dat ik dit meemaak. Ik ben zwaar teleurgesteld dat ik de conferentie niet kan bijwonen.” Ze vreest ook dat deze weigering in de toekomst vaker tot afwijzing zal leiden. Vorig jaar bezocht ze nog zonder problemen Australië voor een uitwisselingsprogramma.

De conferentie was ironisch genoeg gericht op het aangaan van partnerschappen tussen wetenschappelijke instellingen en de vrije uitwisseling van onderzoeksmethodes. Sinds het referendum over de Brexit, die onder meer als doel heeft de grenzen van het land hermetisch te sluiten, ontstaan er vaker onverwachte problemen en niet alleen op het gebied van vrij reizen. Zo is in het grensgebied met Europa het aantal haatmisdrijven verviervoudigd.

cc-foto: David McKelvey

Geef een reactie

Laatste reacties (18)