Laatste update 13:27
96

Visserijconflict escaleert: Britten en Fransen sturen marine naar Jersey

Update, 12:25 uur
Ook Frankrijk stuurt twee patrouilleschepen van de Gendarmerie en van het directoraat-generaal Maritieme Zaken naar Jersey. De Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune verklaart tegenover persbureau AFP dat de inzet van de marine moet bijdragen aan “de toepassing van de Brexit-overeenkomst”.

Eerder:
Boris Johnson heeft twee marineschepen naar Jersey gestuurd vanwege een visserijconflict met Frankrijk. De Britten vrezen dat Franse vissers de haven van het Britse Kroonbezit willen blokkeren.

Het conflict tussen de twee landen spitst zich toe op de vraag wie er toegang krijgt tot de wateren rond het Kanaaleiland dat vlak voor de Franse kust ligt. Vorige week kwamen de Britten met nieuwe regels voor het gebied rond Jersey. Daardoor mogen Franse vissers minder lang in de wateren blijven en mogen ze er ook minder soorten vis vangen.

Dinsdag waarschuwde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Annick Girardin dat Frankrijk de stroomvoorziening op Jersey zal uitschakelen als Franse vissers niet in de buurt van Jersey mogen komen. In het NOS Radio 1 Journaal zei correspondent Frank Renout:

Parijs vindt de kwestie totaal onaanvaardbaar. In het kader van de brexit zijn afspraken gemaakt over visserij. Die worden volgens Parijs nu eenzijdig aangepast en dat accepteren ze niet.

Afspraken over visserijrechten waren een van de grootste struikelblokken bij het sluiten van een Brexit-akkoord. Nadat dat akkoord eind vorig jaar op de valreep werd gesloten, bleek de Britse minister van Visserij Victoria Prentis de visserijparagraaf niet te hebben gelezen. Ze had het te druk met de voorbereidingen voor Kerst.

Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)