99

Britten vinden JSF wél te duur

Hillen houdt vast aan 'voortreffelijk product'... Britten twijfelen of ze niet het Franse Dassault Rafale-toestel moeten kopen...Bezuinigingen VS op defensie treffen ook JSF...

De Britse Koninklijke Marine overweegt Franse Dassault Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen en af te zien van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF). Dat zei gisteren admiraal Sir Trevor Soar, hoofd van de Britse marine, in de Britse krant The Times. De JSF is namelijk te duur en de vraag is zelfs of het vliegtuig er wel komt. De Nederlandse minister van Defensie ziet geen enkel probleem en vindt de JSF een prachtig product.

JSF F-35 STOVL First Flight Lockheed Martin Lightning II adj DSC_3347

Volgens Sir Soar maakt het ministerie van Defensie zich grote zorgen over de escalerende kosten van de JSF en het voortdurende uitstel van de levering van het gevechtsvliegtuig. Dat zou in 2018 klaar zijn, maar de levering zou tien jaar vertraagd zijn. Als gevolg van de voortdurende bezuinigingen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie zou het Joint Strike Fighterproject zelfs helemaal kunnen verdwijnen, aldus de admiraal.
Defensie in de VS moet de komende tien jaar bijna 350 miljard euro bezuinigen, maar de bezuinigingen kunnen stijgen naar ruim 700 miljard euro. De Britten hebben 2,2 miljard euro in de ontwikkeling van de JSF geïnvesteerd. De kosten per vliegtuig zijn de afgelopen jaren fiks gestegen: één JSF kost nu dik 70 miljoen dollar, tegen 40 miljoen vier jaar geleden. De Britse order beslaat 140 stuks.

Onlangs kwam het Pentagon bovendien met een vernietigend rapport over de ernstige ontwerpproblemen van de JSF. Minister van Defensie Hans Hillen daarentegen verklaarde begin deze maand bij een bezoek aan de Verenigde Staten juist dat hij het ‘idee had gekregen dat het fundament onder de JSF eerder sterker is geworden dan zwakker’.

Deze zomer wordt het Nederlandse testtoestel volgens verwachting op tijd geleverd, benadrukte Hillen. Hij noemde de JSF ‘een voortreffelijk product’.

De Pers: Britten twijfelen over zeer dure JSF 

Helemaal gratis: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (99)