94

Britten willen Europese militaire missie in de Golf

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt werkt aan de vorming van een Europese militaire vloot die tankers in de Straat van Hormuz moet beschermen. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vorige week in deze drukke vaarweg een Britse tanker in beslag genomen. Dat wordt beschouwd als reactie op het aan de ketting leggen door de Britten van een Iraanse tanker in de haven van Gibraltar.

De Britten hebben onder andere Nederland benaderd. Nederland houdt al sinds 1972 samen met de Britten een amfibische strijdmacht op de been. Daarvoor worden onder meer duizend militairen en een transportschip geleverd. Die strijdmacht is niet actief in de Straat van Hormuz. De hulpvraag is niettemin saillant omdat het Verenigd Koninkrijk juist op het punt staat een nieuwe premier te krijgen, Boris Johnson, die het land uit de Europese Unie wil verwijderen. De wens tot vorming van een Europees leger is een van de toekomstplannen waar nationalisten zich groen en geel aan ergeren.

NRC schrijft dat deelname aan een dergelijke Europese missie voor Nederland veel aantrekkelijker is dan ingaan op het verzoek van de Amerikaanse president Trump om troepen en materieel te leveren voor de opbouw van een militaire macht tegen Iran. Hunt stelt dat de missie niet bedoeld is om bij te dragen aan “het plan van de VS om maximale druk uit te oefenen op Iran”.

U.S. Navy foto

Geef een reactie

Laatste reacties (94)