15

Britten zeggen ‘I do’ tegen homohuwelijk

Lagerhuis stemt voor wetsvoorstel dat homohuwelijk mogelijk maakt ... Wetsvoorstel krijgt 400 stemmen voor, 175 tegen

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met het plan van David Cameron om het homohuwelijk in Engeland en Wales te legaliseren. In totaal stemden vierhonderd leden van het Lagerhuis voor een legalisering per 2014. 175 stemden tegen.

Het wetsvoorstel maakt het voor religieuze instellingen mogelijk om een huwelijk tussen twee personen van gelijke sekse te sluiten, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat religieuze instellingen hiertoe niet worden gedwongen.

Het wetsontwerp is nog niet van kracht, het moet nog enkele stappen doorlopen, maar deze eerste stemming toont wel al een kloof binnen de partij van premier David Cameron. Hij heeft eerder aangegeven dat hij vastbesloten is om de wetgeving erdoorheen te krijgen. “Niet alleen als iemand die gelooft in gelijkheid, maar ook als iemand die hartstochtelijk gelooft in het huwelijk”, aldus Cameron. Afgelopen zondag spoorde een aantal lokale partijleden hem nog in een brief aan om het voorstel te heroverwegen. Ze schreven:

Wij vinden dat de beslissing om dit wetsvoorstel voor te leggen aan het parlement is genomen zonder voldoende debat of overleg met ofwel de leden van de Conservatieve Partij, of met het land in het algemeen.

De auteurs zijn bang dat religieuze en persoonlijke vrijheden, alsook het recht op vrije meningsuiting, in het geding komen door dit wetsvoorstel.

Vorige week werd het in Frankrijk legaal voor koppels van gelijke sekse om te trouwen.

Guardian: Gay marriage debate: Politics live blog

Geef een reactie

Laatste reacties (15)