0

Brockovich moet weer in actie komen tegen vervuilende centrale

Oscarwinnende film krijgt vervolg in echte leven: zeer gevaarlijk chromium-6 weer aangetroffen in grondwater van Amerikaanse dorp Hinkley

De naar haar vernoemde, oscarwinnende film uit 2000 liep goed af. Onder druk van Erin Brockovich moest de grote Californische energiecentrale PG&E dertien jaar geleden de slachtoffers van vervuiling compenseren. En zo ging het in werkelijkheid ook, 333 miljoen dollar verdeelden de slachtoffers toen onder elkaar. Nu echter lijkt de vervuiling in het water terug te zijn en moet Brockovich opnieuw in actie komen voor de bewoners van het dorp Hinkley. Dat meldt de Britse krant The Independent.

In het grondwater rondom het plaatsje Hinkley zijn opnieuw sporen van het zeer giftige hexavalent chromium, ofwel chromium-6, gevonden. Het vervuilde water overschrijdt de grens die dertien jaar geleden werd afgesproken met de energiecentrale en wordt steeds dichter in de buurt van woningen aangetroffen. 

Brockovich, die zich sinds de zaak die haar beroemd maakte is blijven inzetten voor burgers die strijden tegen grote bedrijven en instituten, zegt niet af te zullen wachten wat er gaat gebeuren, ook al is bij de deal met PG&E ook afgesproken dat de centrale zelf in actie moet komen bij nieuwe verontreiniging. 

De problemen van Hinkley met PG&E zijn begonnen in 1951 toen de centrale het giftige chromium-6 begon te gebruiken. Water dat met de stof was vervuild werd gebruikt om vijvers te vullen. Langzaam maar zeker sijpelde het gif zo het grondwater in, van waaruit het ook in het drinkwater terecht kwam. Hierdoor hadden de omwonenden een sterk verhoogde kans op borts- en maagkanker en andere zware aandoeningen.

Lees meer bij The Independent: Erin Brockovich prepares for a real-life sequel 

Geef een reactie

Laatste reacties (0)