Laatste update 19 april 2017, 12:44
24

Broeikasblunder overheid: veel meer methaanuitstoot dan berekend

Nederland produceert aanzienlijk meer broeikasgas dan eigenlijk was voorspeld. De uitstoot van het gast methaan, afkomstig uit de adem van vee maar ook vanuit de olie-en gasindustrie, daalde tussen 1990 en 2015 niet zoals de overheid beweerde met 43 procent, maar slechts met 20 procent. Dat onthult De Correspondent.

Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2; het houdt veel meer warmte vast zolang het in de atmosfeer is. De overheid berekent de uitstoot van methaan op basis van modellen, maar die worden gebaseerd op berekeningen en cijfers die door de industrie zelf worden aangeleverd. De concentratie van het broeikasgas valt veel hoger uit wanneer er echte metingen in het veld gedaan werden door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat nu onderzoeken welke bron verantwoordelijk is voor de hogere methaanuitstoot. Het ECN krijgt budget om het komende jaar meer metingen te doen in het veld, waarna ze samen met het ministerie en het KNMI zullen overleggen hoe de uitstoot van methaan in de toekomst beter onderzocht kan worden.

Deze nieuwe berekening kan grote gevolgen hebben voor het Nederlandse klimaatbeleid. Zo moet de overheid zich houden aan het klimaatvonnis van de Urgendazaak, die stelt dat de broeikasemissie in 2020 met 25 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990. Ook moet Nederland zich houden aan de afspraken van het internationale klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken dat de aarde deze eeuw maximaal met twee graden mag opwarmen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van milieu (PvdA) wil nog niet op de zaken vooruitlopen, maar liet al wel doorschemeren dat de controle van de methaanuitstoot kan leiden tot een aanscherping van het beleid. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren reageerde kritisch. Volgens haar is het milieubeleid gebaseerd op ‘het sprookjesboek van de boekhoudkundige modellen’. Ouwehand benadrukte de urgentie van deze zaak: ‘We kunnen niet achterover blijven leunen en wachten tot de modellen aansluiten op de werkelijkheid, die nu al bekend is.’

Foto: CC Wytse

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (24)