15

Bruinvissen in Noordzee hebben last van vrachtschepen

Jaarlijks stranden honderden bruinvissen...Schepen verstoren onderlinge communicatie 

Het is zeker dat bruinvissen in de Noordzee last hebben van voorbijkomend vrachtverkeer. Dat stelt zeebioloog Dr. Klaus Lucke die voor IMARES van de Universiteit van Wageningen onderzoek doet naar het gehoor van bruinvissen.


Lucke doet onderzoek bij bruinvissen in het Dolfinarium en bij Ecomare op Texel. Afgaand op de eerste resultaten kan hij al met zekerheid zeggen dat de communicatie tussen bruinvissen verstoord raakt door het verkeer in de drukke Noordzee.

Het is een geluid dat niet hoort bij hun natuurlijke habitat”, aldus Lucke. Bij proefjes met de dieren bleek dat het gehoor van de bruinvissen verstoord raakte bij dergelijke harde geluiden als die van vrachtmotoren. “Ze hoorden daardoor beduidend minder.

Tandwalvissen, zoals bruinvissen ook wel worden genoemd, maken gebruik van echolocatie voor voedsel, het ontwijken van vijanden en voor hun eigen communicatie. Als deze signalen dus verstoord raken, is de kans op gevaar groter.

Harold Goelema is hoofd van de bruinvissen in het Dolfinarium. Hij legt in bovenstaande video uit dat bruinvissen één van de meest gevoelige gehoorsystemen hebben van alle walvisachtigen. De dieren communiceren ook heel zacht met elkaar waardoor hun signalen snel verstoord kunnen raken. Zeker door onnatuurlijke harde geluiden zoals ronddraaiende motoren. Bruinvissen zijn officieel beschermde dieren. Naast verstikking en verdrinken in visnetten lijkt geluidsvolume de grootste bedreiging voor hun soort. Ieder jaar stranden er honderden bruinvissen op onze kust.

Lucke wil nu zijn onderzoek afronden zodat de Europese Unie de regelgeving voor de zeevaart kan aanpassen zodat in het vervolg beter rekening gehouden kan worden met de bruinvissen. In het Nederlandse gedeelte van de Noordzee zwemmen naar schatting 36.000 van deze tandwalvissen. Ze leven in kleine groepen van 2 tot 10 dieren. 

cc-foto: Dolfinarium

Geef een reactie

Laatste reacties (15)