27

Brussel geeft Roemenië nog een kans

Vernietigend EU-rapport over Roemenië ... Twijfels of regering wel voldoende democratisch is om lid te kunnen zijn van de Unie

De Roemeense premier Victor Ponta maakt zich stelselmatig schuldig aan machtsmisbruik, schending van de Grondwet en het ondermijnen van de rechtstaat. Dat constateert een 22 pagina’s tellend rapport van de Europese Commissie dat morgen wordt geopenbaard.


De Britse krant The Guardian heeft de hand weten te leggen op het rapport. Ponta van de sociaaldemocratische partij negeert de Grondwet van zijn land, heeft rechters bedreigd, ambtenaren illegaal uit hun functies ontheven en heeft gerommeld met de scheiding der machten in een poging zijn rechtse rivaal president Traian Basescu af te zetten.

Ponta gebruikte eerder deze maand zijn meerderheid in het parlement om Basescu te wippen. Hij jaste daartoe onder meer in hoog tempo nieuwe wetgeving door het parlement en negeerde waarschuwingen van het hooggerechtshof dat de wetten in strijd waren met de Grondwet. Het rapport van de Commissie trekt de democratische gezindheid van Ponta in twijfel, een ongekend harde kritiek.

Het politieke klimaat in Roemenië is sterk gepolariseerd maar volgens het rapport is dat geen afdoende verklaring voor de fratsen van Ponta. Brussel eist dat de omstreden premier zijn maatregelen terugdraait. Roemenië is sinds 2007 lid van de EU maar staat onder verscherpt toezicht omdat corruptie welig tiert in het land. Het rapport constateert dat corrupte politici vrijwel nooit worden ontslagen.

Het rapport schrijft dat de regering misschien niet begrijpt hoe een pluralistische democratie werkt. Volgens The Guardian wordt daarmee het EU-lidmaatschap van Roemenië ter discussie gesteld.

Woensdag wordt duidelijk wat de Europese Commissie gaat ondernemen.

Update woensdag 15:20

Brussel geeft Roemenië nog een kans. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso is Victor Ponta inmiddels bijgedraaid en heeft hij gehoor gegeven aan een aantal dringende eisen van Brussel. Nu.nl schrijft:

Om het vertrouwen van hun Europese partners terug te winnen, zullen de Roemeense autoriteiten moeten garanderen dat de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechtspraak worden gerespecteerd, aldus de Europese Commissie. Volgens Brussel boekte Roemenië de afgelopen jaren ”relevante vooruitgang” bij de vereiste politieke hervormingen, maar is het proces nog steeds niet duurzaam en onomkeerbaar.

Clip: 11 juli, Roemenen protesteren in Brussel tegen hun eigen regering

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)