Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brussel hernoemt Leopold II-tunnel naar zangeres Annie Cordy

  •  
08-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
annie cordy
Inwoners van de stad Brussel hebben ervoor gekozen de naam van de Leopold II-tunnel om te dopen in die van Annie Cordy. De 2,5 kilometer onder de stad doorlopende route is de langste tunnel van België. Er werd gezocht naar een nieuwe naam omdat de beruchte Belgische koning Leopold II (1835-1909), die het Afrikaanse grondgebied in Congo als persoonlijk eigendom beschouwde, verantwoordelijk is voor gruwelijke koloniale praktijken.
Daarnaast kampt Brussel, net als andere plaatsen, met het probleem dat straten, pleinen en bouwwerken hoofdzakelijk naar mannen vernoemd zijn. 43 procent van de Brusselse straten draagt de naam van een persoon, waarvan 93,9 procent mannen en slechts 6,1 procent vrouwen.
De overheid heeft in februari een verkiezing gehouden waarbij een stem uitgebracht kon worden op 15 geselecteerde vrouwennamen. Er werden 30.715  stemmen geteld. Annie Cordy, de zangeres en actrice die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed en populair is onder Franstaligen, won met 22,59 procent. Semira Adamu, de Nigeriaanse asielzoekster die in 1998 tijdens deportatie om het leven werd gebracht door politieagenten, kreeg als tweede naam bijna 14 procent en Marie Curie, de Nobelprijswinnende natuurkundige die onder meer radium ontdekte, iets meer dan 10 procent.
"‘Het grote aantal stemmers moedigt ons aan om nog andere initiatieven te nemen om meer zichtbaarheid te geven aan vrouwen in Brussel, maar ook aan hun bijdrage aan de Brusselse, Belgische of internationale cultuur. Dit zijn volgens ons positieve hefbomen om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de openbare ruimte te bevorderen’, stelt Nawal Ben Hamou, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.