87

Brussel voert druk op Israël op

Israëlische organisaties die in bezet Palestijns gebied werken, worden uitgesloten van steun

De Europese Unie gaat de druk op Israël opvoeren. Organisaties die werkzaam zijn op één van de illegale nederzettingen, kunnen voortaan niet meer rekenen op Europese financiële steun. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

De nederzettingen in Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever worden internationaal als illegaal beschouwd. Bovendien zijn ze een struikelblok voor het vredesproces.

Een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel bevestigt dat het dagelijkse bestuur van de EU een dezer dagen richtlijnen zal publiceren die vanaf volgend jaar zullen gelden. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de richtlijnen er al zijn:

De Europese Unie heeft een richtlijn opgesteld voor alle 28 lidstaten waarmee iedere vorm van financiering, samenwerking, de toekenning van studiebeurzen, onderzoeksfondsen en prijzen voor iedereen die in de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem verboden wordt. Volgens de richtlijn, die ingaat op vrijdag, moet iedere overeenkomst of contract dat ondertekend is door een EU-land met Israël een clausule bevatten waarin staat dat de nederzettingen geen deel uitmaken van de staat Israël en dus geen deel uitmaken van de overeenkomst.

Israël zal dus bij iedere contractondertekening expliciet moeten toegeven dat de bezette gebieden geen deel uitmaken van de staat Israël.

Haaretz: EU: Future agreements with Israel won’t apply to territories

cc-foto: Sven Kindler

Geef een reactie

Laatste reacties (87)