47

Brussel waarschuwt Cameron voor vreemdelingenhaat

Plannen om EU-migranten te weren schieten Brussel in verkeerd keelgat ... Eurocommissaris waarschuwt voor 'reflexmatige vreemdelingenhaat'

De Britse premier David Cameron kondigde onlangs aan dat hij strengere toelatingseisen wil stellen aan buitenlandse werknemers. Volgend jaar worden de huidige beperkingen voor Roemenen en Bulgaren opgeheven, maar door snel nieuwe regels in te voeren wil Cameron dat tegengaan. Tot woede van Brussel.

Europees Commissaris Laszlo Andor van Werkgelegenheid en Sociale Zaken vindt het onverantwoord dat Cameron toegeeft aan een xenofobisch reflex. Bovendien, zo meent Andor, is het gehamer van Cameron op het tegengaan van ‘misbruik’ van onder meer de Britse gezondheidszorg en overheidstoeslagen misleidend. De cijfers zouden een ander verhaal vertellen. Andor:

De schuld geven aan arme mensen of migranten voor de moeilijkheden op het moment van economische crisis is niet geheel vreemd, maar het is in mijn ogen geen slimme politiek. Ik denk dat het verantwoordelijker zou zijn de hoofd te bieden aan verkeerde opvattingen over immigratie vanuit andere EU-landen en de zogenoemde ‘uitkeringstoerisme’ en in plaats daarvan de feiten te bekijken.

De EU vraagt de Britse regering al jaren om cijfers die het vermeende ‘uitkeringstoerisme’ zouden kunnen aantonen, maar volgens de eurocommissaris kan de regering die niet leveren.

De realiteit is dat migranten uit andere EU-landen goed zijn voor de Britse economie. Vooral omdat ze arbeidstekorten opvullen, per persoon meer belasting betalen en minder uitkeringen aanvragen dan Britse medewerkers.

Bovendien maken honderdduizenden Britten gebruik van de mogelijkheid om elders in Europa te werken, aldus Andor.
The Guardian: EU warns Cameron over ‘knee-jerk xenophobia’

Geef een reactie

Laatste reacties (47)