32

Brussel wil uitleg over belastingparadijs Nederland

Belastingontwijking via Nederland mogelijk illegaal... Miljarden gemeenschapsgeld listig weggesluisd

Brussel wil van de Europese belastingparadijzen Nederland, Ierland en Luxemburg uitleg over de speciale overeenkomsten die deze landen hebben gesloten met multinationals als Apple, Ikea en Starbucks. De Europese Commissie onderzoekt of die afspraken niet in strijd zijnmet de regels voor eerlijke concurrentie.

Het verzoek om nadere uitleg, dat door de Financial Times is onthuld, wordt door Den Haag bevestigd noch ontkend, meldt NRC Handelsblad.

Als de commissie genoeg aanleiding ziet voor zorg dan kan er een formeel onderzoek komen naar illegale belastingvoordelen. Dat zou er uiteindelijk zelfs toe kunnen leiden dat de landen alsnog niet geheven belasting moeten gaan claimen. (…) Net als Luxemburg en Ierland wordt Nederland gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven, onder meer doordat het mogelijk is vooraf met de fiscus af te spreken over welk deel van de winst belasting is verschuldigd. Jaarlijks stromen hierdoor honderden miljarden nagenoeg belastingvrij door Nederland.

Een van de bedrijven die van de speciale regelingen gebruik maakt is Apple met als resultaat dat het internationale bedrijf vrijwel nergens enige serieuze belasting betaalt over de 44 miljard dollar winst die het bedrijf maakt. Apple behoort tot de rijkste bedrijven ter wereld.

De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting over de materie. Amazon, Ikea en Starbucks zijn gevraagd daarbij aanwezig zijn om uitleg te geven over de belastingconstructies maar de drie bedrijven sloegen de uitnodiging telefonisch af, aldus NRC.

Protest Against Tax Avoidance . 21.09.2012

Geef een reactie

Laatste reacties (32)