5

Brute haaienslachting in Colombiaanse wateren

Natuurbeschermers zeggen dat zeker 2000 haaien zijn geslacht voor hun vinnen

Natuurorganisaties in Colombia melden dat vissers uit onder ander Costa Rica illegaal jacht hebben gemaakt op haaiensoorten in het natuurreservaat Malpelo dat ligt in de Stille Oceaan voor de kust bij Colombia. De Colombiaanse milieuminister Sandra Bessudo schat in dat de vissers zo’n 2000 haaien hebben gedood om hun vinnen.

Het natuurreservaat Malpelo is bekend om haar grote populatie hamerhaaien, walvishaaien en reuzenschildpadden. Om die reden is het een geliefde spot voor duikers, maar zij waren deze keer geen getuige van natuurschoon, maar van een bloedbad.

Bessudo werd door een team duikers die onderzoek deed in het reservaat getipt over de slachting.

Ik ontving een rapport van één van de duikers dat werkelijk ongelofelijk is. Ze waren getuige van hoe een groot aantal vissers illegaal het natuurreservaat binnendrong. Ze telden ongeveer tien boten die allemaal onder de Costa Ricaanse vlag vaarden.

De vissers vangen de haaien puur en alleen om hun vinnen. Nadat ze deze hebben afgesneden gooien ze de dieren weer terug het water in waar ze doodbloeden en sterven. Eén van de duikers maakte een filmpje van de ontvinde haaien. Volgens Bessudo troffen de duikers alleen nog maar haaien aan zonder vinnen en zagen ze geen enkele levende haaien meer.

Malpelo ligt ver op zee, zo’n 550 kilometer van de Colombiaanse kust. Duikers spotte er ooit meer dan 200 hamerhaaien en duizend zilverhaaien. Het natuurreservaat werd in 2006 opgenomen op de beschermde lijst van de Unesco.

Steeds meer landen voeren een verbod op de vangst, handel en verkoop van haaienvinnen. Onlangs voerde Californië een verbod in. De jacht op haaien voor hun vinnen heeft de haaienpopulatie voor 95 procent uitgedund. In Hawaii, Oregon, Washington en in sommige delen van Canada bestaat er al een verbod. Nederland heeft nog geen verbod op de handel en consumptie van haaienvinnen.

Een Colombiaans marineschip houdt inmiddels de wacht bij het reservaat om te zorgen dat illegale vissers niet weer opnieuw hun slag kunnen gaan. Tot nu toe zijn nog maar drie van de tien namen van de illegale schepen ontrafeld. De Colombiaanse regering gaat samen met de Costa Ricaanse regering samenwerken om de illegale vissers te vervolgen.
The Guardian: Shark massacre reported in Colombian waters

Geef een reactie

Laatste reacties (5)