15

Bryan Adams, fotograaf

Rockster plakt indringende beelden op je netvlies

De Canadese rockmuzikant Bryan Adams is ook een verdienstelijk fotograaf. In Düsseldorf is zijn verzamelde werk te zien. Foto’s van film- en popsterren maar ook de Britse koningin Elizabeth II. En daarnaast een serie aangrijpende portretten van veteranen die in Irak en Afghanistan hebben gediend en daar ernstig gewond zijn geraakt.

Het probleem met foto’s van beroemdheden is al snel dat de beroemdheid het beeld in de weg zit. Is de foto fascinerend omdat het Mick Jagger is? Zou het beeld bij ieder ander ook zo’n impact hebben? Of hoort dat juist omdat Jagger nu eenmaal het beeld is? Maar is het dan nog een sterke foto als je niet – meer – weet wie Jagger is?

Bij de foto’s van Adams in deze clip speelt dat probleem minder. Het zijn gewoon enorm sterke beelden. En dat wordt helemaal duidelijk in de tweede helft van de clip als de beelden opduiken van ernstig verminkte veteranen die gediend hebben in Irak en Afghanistan. Ze zijn niet beroemd, het zijn helden van wie we de namen niet kennen, personen die niet figureren op de pagina’s van de populaire pers. Adams plakt ze op je netvlies en laat ze je voelen.

De vormgeving van  het gelijknamige boek van Bryan Adams is overigens verzorgd door het Nederlandse bureau Smel.

Bryan Adams – Exposed, tot en met 22 mei. NRW-Forum Düsseldorf.

© Ralph Goertz / IKS-Medienarchiv

Iedere zondag in Lekker: Kunst

Geef een reactie

Laatste reacties (15)