30

BTW-fraude EU onbedwingbaar

Jaarlijks verdwijnt zo'n 100 miljard euro aan btw ... 'Europese regelgeving zo lek als een mandje' 

De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen opgesteld om btw-fraude tegen te gaan. Deze maatregelen laten echter de kern van het probleem ongemoeid. De fraude zal voortbestaan zolang de lidstaten niet in staat zijn een gemeenschappelijk btw-stelsel op te tuigen. Dat zegt de Amsterdamse jurist en hoogleraar Redmar Wolf in Trouw.

Wolf promoveerde in 2010 op btw-fraude. De zogeheten carrouselfraude is een van de grootste hoofdpijndossiers van de EU. Hoewel harde cijfers ontbreken, wordt er per jaar om en nabij de 100 miljard euro aan btw ‘vermist’.

Trouw schrijft:

Vorige maand presenteerde Brussel een nieuwe Europese maatregel, waarbij lidstaten sneller kunnen optreden als ze zien dat fraudeurs in een nieuwe markt opduiken. “Een aanfluiting van formaat”, noemt Wolf dit zogeheten ‘snelle-reactie-mechanisme’. Volgens hem kunnen fraudeurs ook straks nog steeds makkelijk overschakelen op nieuwe producten of diensten voor hun btw-fraude zonder dat ze gepakt worden. “Gas en andere vormen van energie worden wel genoemd, of belminuten. Het stelsel deugt niet. Zo lang je btw-vrije invoer hebt uit een ander EU-land, en vervolgens binnenlandse handel met btw, kun je altijd fraude plegen.

Het ministerie van Financiën is wel blij met de nieuwe maatregel. “Die biedt lidstaten de mogelijkheid snel in te spelen op geconstateerde omvangrijke btw-fraude, zonder daarvoor de uitkomst van de tijdrovende procedure in Brussel te moeten afwachten,” aldus het ministerie in een reactie.

Hoe werkt carrouselfraude? Trouw legt het uit:

1. A verkoopt vanuit Duitsland tablet-computers aan B in Nederland. B hoeft geen btw te betalen.
2. B verkoopt spullen door aan C, ook in Nederland, en steekt btw in eigen zak.
3. C krijgt betaalde btw terug van Belastingdienst en verkoopt spullen terug aan A, btw-vrij.

De carrousel begint opnieuw. Na een paar rondjes verdwijnt B, met alle gestolen btw.

cc-foto: Mystic Mabel

Geef een reactie

Laatste reacties (30)