146

BTW-verhoging leidt tot daling kaartverkoop

Wraakbeleid kabinet tegen kunst & cultuur scoort met wegjagen publiek

Het door theaters en organisatoren gevreesde effect van de verhoging van BTW voor culturele voorstellingen blijkt realiteit: Schouwburgen en zalen kampen met een terugloop van bezoekers. Volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) komt dat – mede – door de duurdere kaartjes.

De VSCD schrijft:

Als gevolg van de btw verhoging op de podiumkunsten is de voorverkoop voor het seizoen 2011-2012 sterk teruggelopen. Bij de programmering voor het komend seizoen hebben podia al rekening gehouden met een mogelijke vermindering van de kaartverkoop en zijn er 9% minder voorstellingen en concerten geprogrammeerd. Het aantal verkochte kaarten is evenwel met 14% teruggelopen, nog 5% meer dan waarop was gerekend. Wat de behaalde omzet betreft is het verlies nog groter (-18%) omdat mensen kiezen voor voorstellingen met minder dure kaartjes. ‘De vrees dat de btw verhoging zou leiden tot vermindering van de kaartverkoop is dus uitgekomen. We roepen de rijksoverheid daarom op de btw verhoging alsnog ongedaan te maken en vragen gemeenten hun bezuinigingsplannen op de podia te matigen. De kip heeft al niet veel veren meer’, aldus de VSCD. 

Een van de eerste maatregelen van het rechtse kabinet dat zogezegd af wil rekenen met ‘linkse hobby’s’ was het verdrievoudigen van de BTW op kaartjes voor muziek- en theater. Circusvoorstellingen en voetbalwedstrijden bleven wel het BTW-tarief van 6 procent houden. De VSCD roept het kabinet op de maatregel terug te draaien.

cc-foto: Haags Uitburo

Geef een reactie

Laatste reacties (146)