Laatste update 19 september 2016, 13:06
57

Buitenhof: Van Rijn vindt de zorg meer klaar voor de toekomst dan ooit

Ondanks een gigantische bezuinigingsoperatie in de zorg, zijn er volgens de gelekte Rijksbegroting binnenkort nieuwe maatregelen nodig: vanaf 2018 wordt een nieuwe snelle stijging van de zorgkosten verwacht. Wat betekent dat voor de toekomst van onze zorg? In Buitenhof Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Over de problemen rondom het eigen risico die ervoor zorgen dat veel Nederlanders zorg weigeren, heeft Van Rijn het volgende te zeggen:

“Het eigen risico mag nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben. De eigen risico is destijds bedacht om ervoor te zorgen er dat er niet onnodig gebruik werd gemaakt van de zorg.”

Toch ziet de staatssecretaris er niets in om het geld voor de zorg uit een ander potje te halen of de eigen risico te verlagen.

“De zorg kost 80 miljard per jaar. Met een straaljager minder regel je een beetje zorg en dat helpt niet voor de lange termijn. Gaan we dan met z’n allen meer belasting of premie betalen? Dat is een van de varianten waarvan ik vind dat we naar moeten kijken.”

Het idee van een Nationaal Ziekenfonds lijkt Van Rijn geen goed streven omdat het vooral organisatorisch gezien een nachtmerrie zou zijn. In tegenstelling tot de ordelijkheid die de zorg nu heeft, met mensen die zorg weigeren en bedrijven die aan kapitalistische marktwerking doen.

“Ik weet niet of dat het antwoord is en dan zijn we weer drie jaar bezig met organisatorische vraagstukken. Het zijn geen principiële bezwaren die ik heb omdat ik wel de noodzaak zie, als je naar de marktwerking kijkt. Daar gaat niet om concurrentie maar om samenwerking. Dat zouden we nu anders moeten doen.”

Ook denkt de staatssecretaris dat de zorg anders aanpakken voor spanningen in de samenleving kan zorgen.

“Het is van belang de zorg betaalbaar te houden met name voor mensen die geen geld hebben.  Onze samenleving verandert met meer oude mensen. Dan is het juist belangrijk om de ene groep niet tegen de andere groep op te zetten. We kunnen niet zeggen dat we hier een paar uitgaven minder doen en meer geld uit aan een andere groep geven. Daar komen grote problemen van.”

Ondanks de bezuiniging op de thuiszorg en de ophef rondom zijn eigen gezinssituatie ziet Van Rijn het toch positief in. Ook denkt de staatssecretaris dat alle bezuinigingen noodzakelijk waren en de zorg beter gemaakt hebben.

“Het is het waard om te blijven vechten om de zorg betaalbaar te houden, vooral als het niet zo gemakkelijk gaat. Toen we begonnen hadden we door de financiële crisis een zorgsysteem dat door de komende generaties niet betaald kon worden. Dat problem is nu getackeld. De zorg is meer klaar voor de toekomst dan ooit.”

Geef een reactie

Laatste reacties (57)