Laatste update 23:03
38

Amerikaanse topdiplomaat: buitenlandse IS-strijders zullen in Syrië sterven

Brett McGurk, Amerikaanse topdiplomaat en speciale gezant in Syrië, zegt in een interview dat alle buitenlandse jihadisten die in de stad Raqqa vechten voor IS, in deze stad zullen sterven.

McGurk is op dit moment in Raqqa, de hoofdstad van was IS zijn kalifaat noemt. Koerdische troepen en een coalitie van Arabische troepen die zich de ‘Syrian Democratic Forces’ noemen hebben daar recentelijk de stad aangevallen, en worden daarin gesteund door Amerikaanse speciale eenheden en bombardementen.

McGurk meent dat veel leiders van IS de stad inmiddels al verlaten hebben, maar dat strijders de stad nog steeds verdedigen. Volgens hem zijn er ook nog steeds een groot aantal ‘hardcore’ buitenlandse strijders in de stad aanwezig die tot de dood willen vechten. ‘Onze missie is om ervoor te zorgen dat zij niet kunnen ontkomen’ zegt McGurk.

Iedere buitenlandse strijder die hier is, die zich bij ISIS heeft aangesloten vanuit een ander land en naar Syrië is gekomen, zal hier in Syrië sterven. Als ze in Raqqa zijn, zullen ze in Raqqa doodgaan.

Voor Syriërs die al in het land woonden en zo bij ISIS betrokken raakten en zich over willen geven, kunnen soms uitzonderingen gemaakt worden door de Raqqa Civilian Council. De radicale buitenlandse strijders wll McGurk echter zonder uitzondering uitschakelen.

Volgens het AD zijn er nog steeds zo’n 190 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak, waaronder ook vrouwen en kinderen. Nederlandse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat een deel van hen ook nog steeds Nederlandse Jihadisten in de stad aanwezig zijn. Hoeveel dat er zijn is echter niet duidelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)