Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse topdiplomaat: buitenlandse IS-strijders zullen in Syrië sterven

  •  
28-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-06-28 om 22.59.46
Brett McGurk, Amerikaanse topdiplomaat en speciale gezant in Syrië, zegt in een interview dat alle buitenlandse jihadisten die in de stad Raqqa vechten voor IS, in deze stad zullen sterven.
McGurk is op dit moment in Raqqa, de hoofdstad van was IS zijn kalifaat noemt. Koerdische troepen en een coalitie van Arabische troepen die zich de ‘Syrian Democratic Forces’ noemen hebben daar recentelijk de stad aangevallen, en worden daarin gesteund door Amerikaanse speciale eenheden en bombardementen.
McGurk meent dat veel leiders van IS de stad inmiddels al verlaten hebben, maar dat strijders de stad nog steeds verdedigen. Volgens hem zijn er ook nog steeds een groot aantal ‘hardcore’ buitenlandse strijders in de stad aanwezig die tot de dood willen vechten. ‘Onze missie is om ervoor te zorgen dat zij niet kunnen ontkomen’ zegt McGurk.
"Iedere buitenlandse strijder die hier is, die zich bij ISIS heeft aangesloten vanuit een ander land en naar Syrië is gekomen, zal hier in Syrië sterven. Als ze in Raqqa zijn, zullen ze in Raqqa doodgaan."
Voor Syriërs die al in het land woonden en zo bij ISIS betrokken raakten en zich over willen geven, kunnen soms uitzonderingen gemaakt worden door de Raqqa Civilian Council. De radicale buitenlandse strijders wll McGurk echter zonder uitzondering uitschakelen.
مقابلة حصرية لأخبار الآن من #الرقة السورية مع بريت ماكغورك المبعوث الأمريكي الخاص للتحالف الدولي لمحاربة #داعش #سوريا@jenanmoussa pic.twitter.com/zuuHeMWiMD
— Akhbar | أخبار الآن (@akhbar) 28 juni 2017
Volgens het AD zijn er nog steeds zo’n 190 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak, waaronder ook vrouwen en kinderen. Nederlandse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat een deel van hen ook nog steeds Nederlandse Jihadisten in de stad aanwezig zijn. Hoeveel dat er zijn is echter niet duidelijk.

Meer over:

syrië, is, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.