17

Buitenlandse supermarkten verliezen miljard door zelfscansysteem

Een op de vijf mensen steelt bij het zelf scannen ... Albert Heijn juist enthousiast over betaalpalen

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat er ieder jaar ter waarde van ruim een miljard euro aan spullen wordt gestolen uit supermarkten als klanten de mogelijk hebben om zelf hun boodschappen te scannen. Een op de vijf scan-het-zelf-klanten neemt wel iets mee zonder te betalen.

Voor het onderzoek werden 2634 klanten ondervraagd over hun winkelgedrag. 19 procent van deze mensen gaf toe wel eens of regelmatig wat te stelen bij het zelf scannen. 57 procent van de ondervraagden zei dat ze dat deden omdat ze een bepaald product niet ‘konden’ scannen. 51 procent zei dat ze het deden omdat ze dachten dat ze toch niet gepakt zouden worden.

De producten die het meest worden gestolen zijn:
Fruit en groente: 67 procent
Bakkersproducten: 41 procent
Zoetwaar: 32 procent
Toiletartikelen: 26 procent

Deskundigen in Australië zeggen dat het stelen bij de zelfscanner 1 tot 3 procent van de winst afsnoept. Volgens een woordvoerder van de grote supermarkten in Australië staat dit verlies echter niet in verhouding tot wat de supermarkten besparen op het inhuren van kassamedewerkers.

In Engeland zijn onlangs nog een paar supermarkten gestopt met het zelf scannen. Bij de supermarktketen Waitrose bleek dat het diefstalpercentage was toegenomen met 48 %. Daarbij bleken, in tegenstelling tot wat de supermarkten verwachtten, de rijen juist te zijn toegenomen in plaats van afgenomen. Ook werd er geklaagd over een gebrek aan contact met de klant en andersom, een gebrek aan contact met het personeel in de winkel.

In Nederland kunnen klanten van de Albert Heijn al een paar jaar zelf hun producten scannen en afrekenen. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is het een groot succes:

We merken dat de doorstroom groter is. Klanten hoeven minder lang te wachten en daardoor neemt de irritatiefactor af. Het is uitzonderlijk dat je in de rij moet staan voor de betaalpalen bij ons. Wat betreft een verhoging van de diefstallen herkennen we de cijfers uit Engeland niet. In winkels met zelfscanners ligt de derving zoals wij dat noemen iets hoger dan in winkels zonder zelfscanners. Maximaal drie procent, dat zijn geen zorgwekkende getallen.

De woordvoerder bevestigt dat sommige klanten vinden dat het ten koste gaat van de service in de winkel, maar zegt daarvoor een alternatief te hebben:

Daarom hebben we in winkels met betaalpalen meer proeverijen in de winkel.

Albert Heijn heeft nu in ongeveer driehonderd filialen de mogelijkheid je eigen boodschappen te scannen. Daar komen er elke week een paar bij, aldus de woordvoerder.

CC foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (17)